SCANPIX

Polskt kött såldes som svenskt

Ett företag i Helsingborg har i åratal sålt polskt kött till livsmedelsbutiker – markerat som svenskt.

Det hela uppdagades i samband med en rutinkoll. Köttet som köpts från Meatsson AB var inte salmonellakollat, och därifrån startade utredningen, skriver Aftonbladet.

Utan tillstånd har företaget Meatsson i Helsingborg sålt importerat kött, som dessutom märkts som svenskt. Företaget polisanmäls nu av miljönämnden.

SVT Sydnytt skriver att det olagliga företaget i flera års tid har de levererat polskt kött som svenskt. 

– Jag tycker att det är obehagligt och tråkigt, säger Ola Hollerup, butikschef på ICA Malmborgs Clemenstorget till Sydnytt.

Företaget har varit en sidoleverantör för butiken i tre till fyra år. Köttet har köpts in som hackat nötkött och i butiken har det malts ner till köttfärs. 

– Vi har tagit för givet att det varit svenska kött. Det har stått på alla följesedlar, säger Ola Hollerup till SVT Sydnytt. 

Det olagliga köttet uppdagades efter att miljökontoret i Helsingborg kontaktade butiken. Efter det har butiken slutat köpa in köttet och skickat tillbaka det nötkött som de redan införskaffat skriver SVT Sydnytt.

Enligt YLE har köttet sålts i Sverige av kedjorna ICA och KF. Meatsson får sälja kött direkt till konsumenter i sin affär i Helsingborg. Att det samtidigt, utan tillstånd, har pågått en kötthantering i mycket större skala i fastigheten var obekant för miljöförvaltningen till helt nyligen.

Brutit mot tillstånd
Företaget har tidigare haft tillstånd från svenska Livsmedelsverket, men det drogs in på företagets egen begäran 2011. Ändå har man fortsatt att märka köttet med det tillståndsummer – 541 – som man tidigare haft. 

Enligt miljöförvaltningen har importerat kött märkts med svensk flagga och beteckningen "100 procent svenskt kött" och sålts vidare till Nederländerna, Danmark samt svenska butiker och restauranger.

Inom tre veckor ska företaget ha tagit fram en lista över alla köttkunder man haft de senaste veckorna. Först då går det att få en tydlig bild över omfattningen.

– Men det handlar om tonvis, inte kilovis, med kött, säger förvaltningens avdelningschef Olu Lindström till TT.

TT har förgäves sökt företrädare för Meatsson AB. För Helsingborgs Dagblad tillbakavisar en talesman för bolaget flera av förvaltningens uppgifter som "direkt lögnaktiga".