Foto: Letikuva/Jussi Sauramo

Forskare: Arhinmäkis regngbåge som storm i vattenglas

Att Paavo Arhinmäki viftade med regnbågsflaggan på friidrotts-VM i Moskva kan få konsekvenser, men bättre så än att politikerna ingenting säger, anser statsvetaren Lauri Karvonen.

Kultur- och idrottsminister Paavo Arhinmäkis (VF) regnbågsflagga på friidrotts-VM i Moskva föranledde en våg av kritik och en motvåg av förståelse både i pressen och på sociala medier.

Ilta-Sanomat skriver att Arhinmäki tillåter sig göra det han inte tillåter andra, och hänvisar till en fotbolllandskamp mellan Finland och Serbien för sex år sedan. Då ska Arhinmäki ha lämnat arenan i protest mot att de serbiska fansen viftade med ett lakan med texten "Kosovo is Serbia". 

Lauri Karvonen, professor i statsvetenskap vid Åbo Akademi, säger att rabaldret är en del av det politiska spelet.

– När en minister sticker ut hakan får det konsekvenser, det är alltid någon som passar på att kritisera, säger Karvonen.

De Grönas partiordförande Ville Niinistö säger i Iltalehti att Arhinmäki i egenskap av inbjuden minister borde ha informerat sina värdar om möjliga politiska åsiktsyttringar.

Karvonen tar inte ställning till om Arhinmäki gjorde rätt eller fel.

– Det är inte vetenskap, det är en politisk fråga, och Arhinmäki får ta konsekvenserna.

Arhinmäkis regnbågsflagga har jämförts med inrikesminister Päivi Räsänens (KD) uppmärksammade utspel i somras då hon sade att Bibeln i vissa fall kan stå över lagen. Arhinmäkis gest ses inte bara som ett ställningstagande för regnbågsfamiljers rättigheter utan som en protest mot en färsk rysk lag som förbjuder att barn utsätts för "homosexuell propaganda".

– Kanske kan man dra en parallell där. Arhinmäki sitter i regeringen, och den för en viss utrikespolitik. Linjen borde vara så klar att han vet om det han gör är oförenligt med den linjen eller inte, säger Karvonen.

Överlag tycker Karvonen att det är bättre att våra politiker markerar vad de står för än att de inte säger någonting alls, av politisk korrekthet.

– Driver vi den här linjen för hårt får vi denaturerade politiker utan åsikter. Låt dem ha åsikter, låt dem stå för åsikterna, och låt dem ta konsekvenserna.

Ilta-Sanomat spekulerar i huruvida Ryssland tar illa upp för Arhinmäkis utspel och statsminister Jyrki Katainen (Saml) tvingas förklara sig.

– På någon nivå kan det hända att Ryssland tar upp frågan, men det här är inget som rubbar relationerna mellan Finland och Ryssland. Det här är mer av en storm i ett vattenglas, säger Karvonen.

Diskussionen om de homosexuellas rättigheter i Ryssland tog fart på friidrotts-VM då den svenska höjdhopparen Emma Green-Tregaro hade lackat naglarna i regnbågens färger. Den ryska stavhopparen Jelena Isinbajeva kritiserade henne hårt för att inte respektera rysk lag, men tonade senare ned sitt uttalande efter en massiv kritikstorm. Rysslands idrottsminister slätade slutligen över affären på en presskonferens.

Green-Tregaro sade senare att hon respekterar men inte delar Isinbajevas åsikt. Hon hade lackat om naglarna i helrött till höjdfinalen.