Arhinmäki hejar på Emma Green-Trogaro. LEHTIKUVA / Jussi Saramo

IS: Arhinmäki med prideflagga mot den ryska antihomolagen

Kultur- och idrottsminister Paavo Arhinmäki (VF) tog ställning till den ryska antihomolagen genom att vifta med regnbågsflaggan på Luzjnikistadion under VM i friidrott i Moskva på lördagen, rapporterade Ilta-Sanomat.

Enligt tidningens uppgifter viftade Arhinmäki med regnbågsflaggan i synnerhet när den svenska höjdhopparen Emma Green Tregaro stod på tur att hoppa i VM-finalen.

Det var Vandapolitikern och specialmedarbetaren till Arhinmäki, Jussi Saramo, som i går kväll delade en bild på sin Facebooksida som visar ministern i färd med att vifta med en finsk flagga och en regnbågsflagga.

Green Tregaro uttryckte under kvalet tidigare i VM sitt stöd för sexuella minoriteter genom att måla sina naglar i regnbågsfärger. Den ryska stavhopparen Jelena Isinbajeva reagerade på naglarna med att uttala sig om att Green Tregaro betedde sig "respektlös mot vårt land". 

I gårdagens höjdhoppsfinal tävlade Green Tragaro med rödmålade naglar. Enligt det internationella friidrottsförbundet IAAF:s regler får man inte framföra politiska eller kommersiella budskap som idrottare under tävlingarna, skriver Reuters.

Arhinmäki skrev på sin Facebooksida att han tog upp lagen som förbjuder "propaganda till minderåriga för icke traditionella sexuella läggningar" i sin träff med den ryska idrottsministern Vitalij Mutko.

– Jag diskuterade i dag med Rysslands idrottsminister om att antihomolagen i Ryssland väcker mycket motstånd ute i världen, skrev Arhinmäki. 

Ingen annan finsk politiker har hittills tagit ställning till hur den ryska lagstiftningen i samband med friidrotts-VM.