Ellen Linderborg och Marie Sjöström älskar sin studiestad Åbo. LEIF WECKSTRÖM

I Åbo växer studentbostäder på träd

Två veckor till studiestart, men ÅA-studenterna Marie Sjöström och Ellen Linderborg är inte ett dugg nervösa fast de ännu inte har tak över huvudet. Annat är det med Meeri Tiensuu i Helsingfors.

Marie och Ellen har valt ut några lägenheter i Åbo de vill titta närmare på. De kan välja och vraka för utbudet är stort och hyrorna låga – i ett huvudstadsperspektiv.

– Ingen stress, säger Ellen självsäkert, när vi undrar om det är väl sent att söka bostad när terminen börjar den 1 september.

– I värsta fall kan man ju anhålla om en studentbostad, säger Marie.

Men helst vill de två dela en rymlig tvårummare med kök.

Den första visningen är på Berggatan, ett stenkast från institutionen. Ett ungt par och en yngling dyker också upp för att titta på bostaden, men de verkar ointresserade. Ellen och Marie har däremot svårt att dölja sin entusiasm.

– Vau, här finns ju till och med balkong och köket ligger så att vi inte behöver gå igenom varandras rum, säger Marie.

Det ena rummet är lite mindre än det som har balkong och Ellen föreslår att de kan byta rum med jämna mellanrum.

Hyran är 570 euro/månad och passar dem perfekt. Det blir 285 euro per man varav bostadstillägget står för 201,60. Därtill får båda 298 euro i studiestöd.

– Jag klarar mig med studiestödet och besparingar jag har från tidigare sommarjobb, räknar Ellen.

– Det gör jag också. Eventuellt jobbar jag lite sporadiskt, säger Marie.

Båda har två års studier bakom sig i Åbo och rekommenderar staden varmt för andra studenter.

– Åbo är en studiestad, det är Helsingfors inte. Åbo är så enhetligt. Här träffar man också andra än de som har samma inriktning.

Till fördelarna räknar de, förutom det billiga boendet, att allt ligger nära och att man därför klarar sig till fots och med cykel.

– Jag har aldrig behövt köpa ett busskort, säger Ellen.

9 kvm - utan dusch!

Meeri Tiensuu, 21, flyttade för ett år sedan till Helsingfors från Nådendal. Nu inleder hon studierna vid statsvetenskapliga. Ulandsforskning är hennes huvudämne.

– Jag älskar Helsingfors! Jag ångrar inte en sekund att jag flyttade hit, men bostadssituationen är inte lätt.

Meeri har de senaste veckorna febrilt letat bostad på internet, i de sociala medierna och genom kompisar. Hennes nuvarande hyreskontrakt gällde bara till slutet av månaden.

– Nog har man sett allt möjligt. Det värsta var ett rum på 9 kvadratmeter utan dusch. Det skulle hyresvärden ha 450 euro för. Så var det en bostad på 16 kvm också utan dusch som var närmare 600 euro/mån, berättar Meeri om skräckexemplen hon råkat på.

Vi träffas i Rödbergen när Meeri besiktigar en tvårummare som just nu bebos av Karoliina Toivettula och Maria Aaltonen. Maria ska resa runt i Australien ett halvår och därför hyr hon ut sin halva.

Hyran för halva tvåan på 36 kvm är 462,50/månad.

– Det är svårt att hitta en etta till överkomligt pris i centrum så därför måste man dela bostad med någon, säger Meeri.

Tvåan på Sjömansgatan är ljus och trevlig och Karoliina och Meeri verkar vara på samma våglängd. Hyran faller också inom Meeris budget (500 euro/månad för delad bostad, 550 för egen), men hon tvekar ännu.

– Rummet är möblerat och jag skulle äntligen vilja sova i min egen säng. Därför ska jag kolla några alternativ innan jag slår fast.

Det första låter överkomligt, 505 euro för en etta på 22 kvm i Hagnäs. Meeri går för att titta på den, men återvänder besviken.

– Igen utan dusch!

Ett par dagar senare får hon napp på Tavastvägen. En delad rymlig tvåa på 60 kvm.

– Mitt rum är 15 kvm och jag får in min egen säng. Lägenheten bebos av två systrar, men den ena flyttar till Åbo. Min andel av hyran är 540 euro.

– Jag är glad för den här fast den går över min budget, det började bli lite panik. Nu kan jag se mig om ett år.

Måste jobba i butik

Meeri står inför en annan verklighet än medsystrarna i Åbo. Studiestödet och bostadstillägget räcker inte ens till hyran. För att få mat och kläder måste hon jobba vid sidan av studierna.

– Med två- tre arbetsskift i en klädbutik och studielånet på 300 euro/månad borde jag klara mig. Hemifrån får jag ingenting.

– Men jag har valt det här och det här är enda stället jag kan studera det jag vill.