LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto

13 sekunder nästa på Neziris önskelista

Hon har kritiserats hårt - nästan enbart av sig själv - men i säsongens viktigaste lopp hände det äntligen. Nooralotta Neziri satte nytt finskt rekord och stod tangerade en god tävlingskompis rekord.


Efter försöksheatet var det sura miner och lågmälda kommentarer av det 20-åriga häcklöftet men efter semifinalen var stämningen den motsatta. Hon tog en 16:e plats i semifinalerna med nya finska rekordtiden 13,04 och fyllde den målsättning hon satte för sig efter försöksheatet.


Neziri drar en lättnads suck då hon äntligen lyckades överträffa nationsrekordet som hon tangerade i slutet av juli. Hon blev tillsammans med stavhopparen Minna Nikkanen den enda idrottaren som satt finskt rekord i år men den entusiastiska häcklöperskan jublar inte ännu. Det finns nya mål att nå.

– Inte blir det något festande ännu. Inte var det här en så bra prestation ändå. Om det skulle ha blivit medalj så skulle det bli fest, säger Neziri leende.

13,04 i så gott som vindstilla väder är en gedigen prestation för 20-åringen och att det just blev 13,04 värmer henne extra mycket trots att den magiska 13-sekundersgränsen ännu förblev orörd.

– Nu har jag samma personbästa som Isabella Pedersen, säger Neziri som i norskan har en bra tävlingskompis och rival.

Pedersen och Neziri har turats om med att vem som slår vem. Pedersen var starkare än Neziri i U23-EM men då Neziri gjorde sig klar för VM-semifinal tillbringade Pedersen sin dag på Röda torget i centrala Moskva.

Självkritisk

Efter gårdagens besvikna kommentarer efter försöksheatet fick Neziri mycket respons från Finland.

– Det var många som berömde mig på grund av att jag kan piska mig själv oh att jag inte nöjer mig med lite, säger finländskan.

Neziri har alltid varit självkritisk men på senaste tiden har hon lugnat sig på den fronten. Åtminstone från det hon var förr.

– Förr om jag misslyckades på teknikträningar så var jag jätteilsken och nästan gråtfärdig då jag stormade hem från träningspasset. I år har jag lärt mig att inte gnälla i onödan om det inte går som jag vill.

Efter försöksheatet, då hon ännu trodde hon skulle bli utslagen, önskade Neziri en chans till vilket hon fick. Efter avancemangsbeskedet hoppades hon på nytt rekord och också den önskan gick i uppfyllelse. Nu har hon ännu ett önskemål för resten av säsongen.

– Jag hoppas att jag ännu i år komma under 13 sekunder.

Hon blickar också framåt mot nästa säsong då hon hoppas på att fortsätta göra framsteg och således komma närmare den stenhårda Europatoppen.

– Om allt går som jag planerat så är jag i final i EM i Zürich, säger hon bestämt.