Liina Sipilä tänker bunkra upp med kakao och varma kläder och kolla på film hela helgen. Foto: Cata Portin

Se vita duken under bar himmel

Det här veckoslutet är det primetime att packa ner filt, värmande dryck och tröja för att uppleva film ute i friska luften. Hbl guidar dig till de bästa alternativen.

Ljusa kvällar och kalla nätter ställer oftast till det för utomhusbio i Finland, men under några få dagar i mitten av augusti spänns filmdukar upp på flera olika orter i Finland. Alternativen för att uppleva filmkonst under stjärnorna är många – välj och vraka i urvalet av inhemska nyproduktioner till brittiska kortfilmer och färgsprakande musikaler.

En framgångshistoria från i fjol som upprepas i år är Filmpicknicken vid Medborgarplatsen i centrala Helsingfors. Från lördag till tisdag visas varje kväll en film vid gräsmattorna framför Musikhuset: utan inhägnader, biljettpriser eller utskänkningsområden. Förra hösten samlades under den bästa kvällen kring 1500 gäster, många kom utrustade med picknickkorg och filt under armen. Andra stannade upp på väg hem från jobbet för att se vad som var på gång.

– De ivrigaste kom redan vid 20- tiden för att äta och socialisera, det var fint att se hur hängivet och koncentrerat publiken faktiskt följde filmen, berättar Liina Sipilä som är producent vid Helsingfors festspel.

Dramatisk inramning

Filmpicknicken har sitt ursprung i utomhusbion Kinopiha som visade filmer vid Glaspalatset under festspelen 2009 och 2010. Efter en kort paus ville man göra något nytt och Medborgarplatsen med sina terrasseringar kändes rätt.

– Vi ville ha kontrasten som finns där – man sitter på gräsplanen och är omringad av hela staden ljus och de stora byggnaderna som Kiasma och Sanomahuset och Musikhuset, det är ett tufft utrymme. Vi vill att det ska vara lättillgängligt och lättsamt.

Allt som arrangeras utomhus lyder tyvärr under den finska naturens krafter. På plats finns kring femtio filtar, men det finns ingen plan B om vädret inte visar upp sin bästa sida.

– Vi håller tummarna för att det inte ska regna! Det lönar sig att klä sig varmt – ta med yllebyxor och kakao i termosflaska, tipsar Sipilä.

Regn och rusk är främst ett problem för besökarna.

– Filmerna kommer att visas, så länge en tromb eller liknande som kan skada konstruktionerna inte drar in över platsen.


HBL:s tips på utomhusbior:

Helsingfors festspel: Leffapiknik 17–20.8
Medborgarplatsen i Helsingfors

Fyra kvällar av klassiker: spänd erotik à la Woody Allen, en kollagedokumentär om Helsingfors som föregås av en presentation av regissören Peter von Bagh, Baz Luhrmans färgspektakel i Paris och en dokumentär utan narrativ som visar mänsklighetens relation till naturen.
helsinginjuhlaviikot.fi/tapahtuma/leffapiknik

Lör. 17.8, 21.45
Vicky Cristina Barcelona (2008)

Sön. 18.8, 21.45
Helsinki, ikuisesti  (2008)

Mån. 19.8, 21.45
Moulin Rouge (2001)

Tis. 20.8, 21.45
Baraka (1992)

Kortfilmfestivalen Movies By the River 16–17.8
Dragonregementet på Ågatan i Borgå

Kvällsprogrammet kostar 10 euro, medan dagsprogrammet för barn på lördag är gratis. Öppnar i dag klockan 18, filmerna börjar visas klockan 22.  I morgon öppnar festivalen klockan 10. moviesbytheriver.wordpress.com……

Filmförevisningar vid Berghälls bibliotek 16.8 och 30.8
Matti Helenius park vid Agricolagatan
Inhemska filmer om livsproblematik och äventyr. Om vädret inte samarbetar flyttas förevisningarna in i Kupolsalen inne i biblioteket.
helmet.fi/fi-FI/Kirjastot_ja_palvelut/Kallion_kirjasto/Tapahtumat

Fre. 16.8, 21.30
Pystyssä (2012)

Fre. 30.8, 21.30
Pussikaljaelokuva (2011)

Utomhusbio i Nokia 16.8
Åk på utflykt till Hinttala hembygdsmuseum i Nokia, där visas i kväll klockan 22 den inhemska klassikern Kultamitalivaimo med Tapio Rautavaara i huvudrollen. Biljetterna som kostar 6 euro kan man köpa en halv timme före filmen börjar.
nokiankaupunki.fi

Kolla även in sommarbion vid Kino Engel som förevisar utomhus till den 1.9.