Frihandeln väntas gå före allt annat

När Obama besöker Stockholm diskuteras frihandel, säkerhetsfrågor och sådant av ömsesidigt intresse, medan knepiga frågor läggs undan. Snowden eller NSA blir knappast något samtalsämne, förutspår Mika Aaltola, forskare och programdirektör på Utrikespolitiska institutet.

Även om fallet Edward Snowden allmänt antas vara bakgrunden till att USA:s president Barack Obama ställde in ett möte med Rysslands president Vladimir Putin och åker till Sverige i stället kommer det knappast att vara någon som tar upp det ämnet, gissar Mika Aaltola, expert på USA-relationer vid Utrikespolitiska institutet.

På torsdagen bekräftades att också Finlands president Sauli Niinistö deltar i mötet i Stockholm i september. 

– Säkerhetsfrågor i området och den transatlantiska frihandeln kommer att vara de största frågorna. Mötet är delvis en belöning till Sverige och kan också ses som eu uppmuntran att använda sina influenser för att ro iland frihandeln.  De här ämnena överskuggar dagspolitiska frågor, säger Aaltola.

Och det passar också Niinistö bra?

– Ja, har har betonat pragmatism framför världsomfamnande frågor.

Även om amerikanska NSA:s övervakning av internettrafik kopplats ihop med frihandelsdiskussionen kommer konstellationen knappast att se ut så under diskussionerna i Stockholm.

– Sverige och Storbritannien har varit aktiva med att arbeta för att frågorna inte ska kopplas ihop.

Fördämningspolitik

Däremot tror Aaltola att arrangemanget ännu hinner skapa en "intressant soppa" inför själva mötet. Obama har signalerat att han anser att stämningen blivit kyligare mellan USA och Ryssland, och en av USA:s strategier i ett sådant läge är en fördämningspolitik gentemot Moskva, där gränsområdena kring Ryssland blir extra intressanta för USA. Ett led i det har varit att aktivt bjuda in Georgien till Nato, och USA har också visat intresse för fler nordiska Natomedlemskap.

Att mötet sker i Stockholm ger ytterligare tyngd åt Sveriges roll och det faktum att Finland följer noga med hur Sverige resonerar i de här frågorna, säger Aaltola.