Sauli Niinistö Foto: Lehtikuva

Niinistö träffar Obama i Stockholm

President Sauli Niinistö träffar USA:s president Barack Obama i Stockholm i september.

Niinistö deltar i en arbetsmiddag som Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt står värd för. Också övriga nordiska statsöverhuvuden dinerar.

Det här meddelar presidentens kansli.

Avsikten med mötet är enligt kansliet att stärka det amerikansk-nordiska kompanjonskapet för att kunna möta kommande utmaningar.  Mer konkret handlar det om utrikespolitiskt samarbete, främjande av global ekonomisk tillväxt och utveckling, ren energi och bekämpande av klimatförändringen.

Norge och Danmark företräds av statsministrarna Jens Stoltenberg och Helle Thorning-Schmidt. Det blir inga bilaterala möten under Obamas besök i Sverige.

– Jag har i dag på morgonen skickat inbjudningar till mina fyra nordiska kollegor att komma på kvällen den 4 september och att över en middag diskutera våra gemensamma utmaningar, sade Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt vid en pressfrukost.

Obama har ställt in sitt planerade möte med den ryska presidenten Vladimir Putin. Orsaken var att Ryssland beviljat den amerikanska läckan Edward Snowden asyl. Strax efteråt meddelade Obama att han ska besöka Sverige och eventuellt också träffa andra nordiska och baltiska ledare.

Från Stockholm fortsätter Obama till G20-mötet i S:t Petersburg.