Foto: Tor Wennström

Sjutton papperslösa vietnameser gripna vid finska gränsen

Av de sjutton vietnameser som upptäckts utan giltiga ­dokument befinner sig tre i häkte, misstänkta för olika brott i samband med inresorna.

Det var ingen överraskning för gränsbevakningen att den direkta flygförbindelse som i somras upprättades mellan Vietnams huvudstad Hanoi och Helsingfors-Vanda flygplats också skulle föra med sig försök till olaga inresor till Finland och vidare mot övriga Europa.

Under juli upptäckte myndigheterna sammanlagt sjutton personer som försökte komma till Finland med felaktiga resedokument eller helt utan dokument. Utöver dem greps sju personer redan i Hanoi.

Av dem som kom ombord på flyget avslöjades ett flertal omedelbart på flygplatsen och övriga inblandade lokaliserades senare på olika håll, bland annat i privata bostäder.

Omfattande operation
Det handlar om både män, kvinnor och minderåriga. Enligt myndigheterna är det uppenbart att det ligger organiserad brottslighet bakom fallen, som också har förgreningar till andra europeiska länder.

Mer än tjugo personer har för hörts, bland dem finländska medborgare med vietnamesisk bakgrund.

– Det har varit en oerhört omfattande operation som också varit ­iögonfallande för invånare som bott i områden där de olagliga invandrarna lokaliserats. Förundersökningen pågår fortfarande men vi kan berätta att det rör sig om sjut ton personer varav tre befinner sig i häkte och tre har ålagts reseförbud. De misstänkta har finsk, vietnamesisk, tysk och kinesisk bakgrund, säger förundersökningsledaren Jukka Tekokoski från brottsbekämpningsenheten.

Av samtliga sjutton personer har nio ansökt om asyl. En handfull befaras också i olika grad ha fallit offer för människohandlare.

Kan ni säga vilken destinationen för människohandelsoffren varit?
– Det verkar klart att de skulle föras vidare mot Europa, möjligen med färja till Sverige och vidare mot Centraleuropa. Finland var ett transitland, säger Tekokoski.

Har det framkommit uppgifter om de varit tilltänkta att utnyttjas som arbetskraft eller inom sexhandeln?
– Det är oklart.

Var befinner de sig nu?
– Migrationsverket behandlar ansökningarna och vidare åtgärder när det gäller asylansökningarna.

Hur betydelsefullt är Finland med tanke på transitstatusen som uppstår via direktflyg till flera asiatiska storstäder, Pentti Alapelto, chef för Helsingfors gränskontrollavdelning?

– Det arbete vi gör intresserar våra europeiska kolleger och det här fallet är ett transeuropeiskt fenomen, säger Alapelto.

De övriga som anlänt har angett olika orsaker till varför de försöker lämna Vietnam.

– Förklaringarna som de gett har varierat, så det går inte att ge någon enhetlig bakgrundsprofil för motiven till inresorna, säger Tekokoski.

Han yppar inte heller hur mycket pengar de som försetts med felaktiga resedokument betalat åt de personer som nu är misstänkta för bland annat ordnande av olaglig inresa, grov människohandel, riksgränsbrott och lämnande av oriktiga personuppgifter.

Kari Kettunen, chef för brottsbekämpningsenheten, understyrker att problemet med illegal invandring har två dimensioner.

– Det finns de olagliga invandrarna som är offer och så finns det brottslingarna som de är offer för. Talar vi exempelvis om människohandel är det grov internationell brottslighet som också berör Finland.

Debatt om begrepp
Begreppet ”olaglig eller illegal invandrare” har debatterats flitigt internationellt de senaste åren. Så sent som i våras beslöt den amerikanska nyhetsbyrån AP att man inte länge ska använda sig av termen eftersom det antyder att en person är illegal, trots att det egentligen är handlingen som är det.

Ni väljer i detta fall att uttryckligen tala om olagliga invandrare?
– De flesta som kommit inom den här utredningen hade någon form av papper som ändå inte räcker för att berättiga dem inresa i Finland, säger Kettunen.

Vietnam har tidigare varit inblandat i utredningar kring olagliga resor till olika EU-länder.

De senaste stora avslöjanden som Europol gjort var då man 2011 grep en liga som bistod med att transportera vietnameser via Moskva in i EU. För 2 000–3 000 euro kunde de köpa en plats i långtradare från Frankrike till England, för 10 000–15 000 euro en säkrare resa med falska affärsdokument från Hanoi till Paris därifrån de fraktades vidare till England.

Ligan var omfattande och hade förgreningar i Polen, Tjeckien, Tyskland, Frankrike, England och Vietnam.

Vietnam har under flera år fått kritik för sitt dåliga människorättsläge. Bland annat har internet och yttrandefriheten begränsats av regimen.