Foto: Colourbox.

Liga ordnade inresor åt tiotals vietnameser

En internationell brottsliga misstänks ha fört in 17 vietnameser till Finland illegalt. En del av vietnameserna hade inga identitetsbevis med sig när de anlände.

Resorna till Finland har ägt rum under en dryg månad. De första fallen avslöjades i början av juli. Då öppnades också en flygrutt mellan Helsingfors och Vietnams huvudstad Hanoi.

De misstänkta är kring 20 till antalet och tre av dem är häktade. De misstänks i första hand för ordnande av illegal inresa och grov människohandel.

– Misstankarna om grov människohandel väcktes i samband med förhören. Vi är mycket känsliga inför sådana här brott, säger chefen för Gränsbevakningsväsendets brottsbekämpningsenhet Jukka Tekokoski.

Förundersökningen har visat att det är ekonomiska motiv som ligger bakom resorna till Finland. Tekokoski säger inte hurdana summor det är fråga om. Han berättar inte heller hurdana uppgifter vietnameserna skulle få eller hur de skulle bo i Finland.

– Finland är ett transitoland. En del av dem var på väg till exempelvis Tyskland och Frankrike.

Gränsbevakningsväsendet vet ännu inte hur ligan i praktiken har agerat. Det är klart att det har funnits en kommandokedja. De misstänkta är från Vietnam, Kina, Finland och Tyskland.

Söker asyl
Nio av vietnameserna har sökt asyl i Finland. En del av dem har frivilligt återvänt till Vietnam.

Invandrarna är kring 20 år gamla, både män och kvinnor.

– Det finns en del 15–18-åringar bland dem. Familjer finns inte, säger Tekokoski.

Migrationsverkat uppger att det är ovanligt att vietnameser söker asyl i Finland. Före juli hade inte en enda ansökan lämnats in.

– En asylsökande måste inte ha ett giltigt pass. De har rätt till juridisk hjälp och tolk. Utgående från motiveringarna gör vi en lagenlig utvärdering av om asylkriterierna uppfylls, säger asylenhetens chef Esko Repo.

De asylsökande placeras i mottagningscentraler. Sådana finns bland annat i Helsingfors och Uleåborg. Det tar i medeltal ett halvt år att behandla en asylansökan.