Foto: Ksf-arkivet.

Arcada bygger idrottshall

Yrkeshögskolan Arcada bygger en egen idrottshall i anslutning till campus i Arabiastranden, men ett beslut har ännu inte fattats.

Arcada avstår från en stor del av den tomtreservering som yrkeshögskolan har på ett område sydost om skolhuset. I stället går tomtreserveringen till den finskspråkiga yrkeshögskolan Diak. Diak ska koncentrera och uppföra ett nybygge som blir campus för de 1 600 elever som i dag studerar vid skolans enheter i Helsingfors, Esbo och Träskända.

Tomten ligger ett stenkast från Arcada, mellan Byholmsgränden och Hermanstads strandväg. Mellan Arcada och den obebyggda tomten ska man anlägga en park.

– Att vi avstår från en del av tomten sammanhänger med att vi gjort ändringar i ägarstrukturen så att Arcada numera äger hela sin skolfastighet medan Folkhälsan äger Prakticums hus. Förr gick ägarförhållandena i kors. Och tidigare i år ändrades detaljplanen i kvarteret så att vi nu har rejäl byggrätt i direkt anslutning till vårt nuvarande hus. Därför blev den stora tomtreserveringen onödig, säger rektor Henrik Wolff.

Men Arcada avstår inte från hela tomten utan avser att bygga en egen idrotts- och gymnastikhall på området. Meningen är att idrottshallen ska vara öppen kvällstid för invånare i Arabiastranden.

– Vi behöver en idrottshall för undervisningen. Fast något beslut om att bygga har vi ännu inte, och därmed inte heller någon tidtabell. Kostnaderna uppskattas till 9 miljoner euro.

Arcada har inte heller fattat beslut om ett eventuellt tillbygge intill skolhuset. Den nuvarande byggnaden går på 16 000 kvadratmeter och tillbyggnadsrätten på 13 000. Arcada har i dag snäppet under 3 000 studerande.

Yrkeshögskolan Diak står för utbildning inom social- och hälsovård och Wolff hoppas på samarbete mellan Arcada och Diak.

– Vi hittar säkerligen former av samarbete både när det gäller själva utbildningen och lärarresurser.

Däremot har man helt skrinlagt försöken att sammanslå verksamheterna med yrkeshögskolan Novia.

– Vi arbetar nu på var sitt håll för att få var sin koncession, säger Wolff.

Ändringen i tomreserveringen behandlades i går av stadsstyrelsen.