Foto: LEHTIKUVA/Vesa Moilanen

SDP vill bryta ond cirkel

Det måste bli ett slut på alla uppsägningar och permitteringar samtidigt som företagens ägare suger ut allt större vinster och premierar den högsta ledningen oskäligt generöst, anser Socialdemokraterna.

LAHTIS  Det håller inte att företagen sanerar bort personal för att minska kostnaderna samtidigt som ägarna och den högsta ledningen skor sig på vinsten. Den typen av företagskultur får en paralyserande effekt på hela samhället, framhåller SDP:s riksdagsgrupp i en resolution från sitt sommarmöte.

– Det förmörkar ekonomin, minskar efetrfrågan, avskräcker de små och medelstora företagen från att investera. Det blir en självuppfyllande profetia, en ond cirkel som måste brytas, säger gruppordförande Jouni Backman.

För att bryta trenden föreslår SDP riktade stimulansåtgärder i tilläggsbudgeten, i avsikt att sätta fart på hemmamarknaden, bland annat subventioner för renoveringar av byggnader och investeringar i logistik.

– På längre sikt måste hållbarhetsunderskottet tacklas med strukturella eformer, säger Backman utan att ge ett enda exempel.

SDP-ordföranden Jutta Urpilainen sade redan i måndags att hon inte vill kasta fram konkreta förslag eftersom de skjuts ner och eftersom Finansministeriets tjänstemän har sina förslag under arbete – hon vill inte föregå tjänstemannaarbetet.

Men det är just vad Centern anser att hon borde göra. Mika Lintilä (C) säger i ett pressutskick att SDP måste lägga korten på bordet så att förslagen till strukturella reformer kan diskuteras före budgetuppgörelsen om två veckor.

– Det är att nonchalera folkviljan att finansministern tiger som muren om de reformer hennes ministerium bereder samtidigt som hon kräver oppositionen på konkreta förslag, säger Lintilä.

På SDP-gruppens möte i Lahtis fick Urpilainen svara på frågor om de influerade relationerna mellan SDP och Samlingspartiet. Hon intygade att relationerna i det stora hela är i skick, i synnerhet mellan henne själv och statsminister Jyrki Katainen, och menade att det är normal politisk kultur att alla partier säger sin åsikt innan man fattar beslut.

– Men när regeringen har fattat beslut måste alla försvara det. Jag hoppas krismedvetenheten finns inom hela regeringen och också i oppositionen, säger Urpilainen.

Jouni Backman ondgör sig över att flera samlingspartister har tagit avstånd från sådant man kom överens om i budgetrambeslutet och att gröna riksdagsledamöter har tagit avstånd från social- och hälsovårdsreformen.

– Det retar mig att finansministern tvingas stå ensam när andra drar sig undan. Det duger inte. Kom ihåg att det inte är SDP som leder den här regeringen. Regeringen är fortfarande funktionsduglig men det kommer den inte att förbli om inte de andra backar upp finansministern, säger Backman.