Foto: HBL-arkiv/Tor Wennerström

Lipponen backar upp Urpilainen

SDP-eminensen Paavo Lipponen hyllar partiordförande Jutta Urpilainen för att visa mod i svåra tider. Han pikar oppositionen för att luta sig tillbaka i väntan på att ta för sig efter nästa val.

Finlands ekonomi tyngs av en trippelutmaning – industrin genomgår en slitande strukturförändring samtidigt som konjunkturerna är usla och underskottet i den offenbtliga ekonomin kraftigt negativt för sjunde året i rad.

Det sade finansminister Jutta Urpilainen på den socialdemokratiska riuksdagsgruppens sommarmöte i Lahtis i måndags, och hennes bedömning var att den nuvarande krisen är tuffare än den recession Finlands manglades igenom på 1990-talet.

SDP:s tidigare ordförande Paavo Lipponen vars första regering lotsade Finland genom de hårda tiderna på 1990-talet säger till Hbl att den krisen var den svåraste i något västligt land sedan 1940-talet. Han erinrar sig att Finland tappade 13 procent av BNP på ett par år och arbetslösheten nådde 20 procent.

– Men Jutta Urpilainen har rätt, den nuvarande krisen är svårare därför att problemen är både konjunkturmässiga och strukturella, världen omkring oss är mycket mer komplicerad.

Urpilainens nya giv i de svåra tiderna är att öppna för impopulära strukturella reformer, enligt henne uttryckligen för att rädda välfärdssamhället och inte för att montera ned det. Tanken är att regeringen och helst också arbetsmarknadsparterna ska enas om lösningar som leder till att fler finländare arbetar och att karriärerna blir längre. Lipponen inser att det kommer att väcka starka politiska motreaktioner som gör de svåra besluten ännu svårare.

– Det politiska klimatet är negativt gentemot alla strukturella reformer. Oppositionen bara väntar på att regeringen ska ta ansvaret för nödvändiga svåra beslut för att sedan kunna sätta sig vid dukat bord efter riksdagsvalet 2015, säger Lipponen.

Hittills har i synnerhet Samlingspartiet talat om nödvändigheten om strukturella reformer hur tråkiga de än kan kännas. Statsminister Jyrki Katainen (Saml) sade flera gånger under våren att väljarna nog inser att tråkiga beslut är nödvändiga. SDP däremot har framstått mera benäget att skjuta svåra beslut på framtiden, men inte längre.

På SDP-gruppens möte i Lahtis upplever många socialdemokrater tvärtom att det nu är SDP som tvingas lotsa regeringen Katainen framåt medan Samlingspartiet har börjat uttala sig i andra ordalag och ta avstånd från sådant man kom överens om när budgetramen förhandlades fram i våras.

De båda stora regeringspartierna har tappat väljarstöd under sommaren – i synnerhet SDP ligger rekordrisigt till, om man får tro opinionsmätningarna – men nu är det Urpilainen och SDP som säger att det inte är läge för kortsiktiga och populistiska beslut som skjuter problemen på framtiden. 

– Urpilainen visar mod och agerar. Jag hoppas att min politiska generation stöder våra unga ledare och slutar uppträda som känkkäränkät, ett passande finskt uttryck, säger Lipponen.