Kontroversiellt bygge. De israeliska planerna på att utvidga bosättningarna på Västbanken väcker stor ilska bland palestinierna och anses försvåra fredsförhandlingarna. Bilden visar bosättningsområdet Beitar Elit. Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Menahem Kahana

Israel bygger ut på Västbanken

Precis inför fredsförhandlingarna med palestinierna meddelar Israel att man tänker bygga fler bostäder i det ockuperade området på Västbanken.

Israels bostadsminister Uri Ariel presenterade i dag en plan att bygga tusen nya bostäder på Västbanken och i östra Jerusalem.

Ariel, som är medlem i ytterhögerpartiet Judiskt hem, anser att byggandet av bosättningar är berättigat.

– Ingen stat i världen lyssnar på andras bestämmelser om var den ska bygga eller inte bygga, konstaterade han i ett pressmeddelande.

Merparten av det internationella samfundet anser att det är illegalt för Israel att bygga bosättningar på ockuperad palestinsk mark.

Palestinierna fördömer beslutet och anklagar Israel för att försöka undergräva fredsförhandlingarna innan de börjat.

– De som tar den här sortens beslut försöker med alla medel undergräva fredsförhandlingarna, säger palestiniernas huvudförhandlare Saeb Erekat.

Erekat tillade att palestinierna trots det har förbundit sig att förhandla med israelerna.

– Nu är det Israels tur att välja förhandlingsvägen och visa god vilja.

Fredsförhandlingarna ska återupptas på onsdag efter ett tre år långt avbrott. De judiska bosättningarna är en av de största tvistefrågorna. Över en halv miljon israeler bor i bosättningarna på Västbanken och östra Jerusalem.