Grimaldis är fullsatt, hektiskt och kön utanför lång. Men är man på busstur glider man lättsamt förbi och tar plats vid några förbokade långbord. Foto: Johanna Stenius.

Ät dig genom det stora äpplet

Soul food, pizza eller kanske indiskt, allt det bästa finns i New York! Ett smart sätt att uppleva staden är genom magen – på en guidad mattur med buss eller till fots.

John Travolta går med självsäkra steg nerför Bay Ridge i Brooklyn med en burk målarfärg i handen. Han vänder sig om efter en tjej, går vidare. Han stannar till och köper en pizzaslice på Lennys pizza. Äter den gående ner längs gatan.

Inledningsscenen i filmen Saturday night fever är klassisk, men vänta nu. Något är fel, något som irriterat Brooklynborna i över 30 år: John Travolta viker sin pizzaslice.

– Det är absolut det som upprör mig mest med det här filmklippet. Inte att en några meter kort promenad ner till hörnet kan ta hur lång tid som helst på film, utan att han "dubbeldäckar" sin pizza slice! Så gör man bara inte.

Paula Berkenstadt är guide på en av New Yorks mest populära rundturer med mattema: A slice of Brooklyn pizza tour. Hon har just visat ett av många filmklipp från Brooklyn på tv-skärmarna i bussen som för dagen är fylld av turister från Kanada, Australien, Frankrike och Sverige.

Och det man inte visste om Brooklyn, det vet man efter en halvdag i en buss tillsammans med Paula Berkenstadt och några bitar pizza från Brooklyns mest kända pizzerior.

Rundturer med stopp på olika marknader och restauranger för en smakbit är en uppåtgående trend i den mångkulturella jättestaden New York. Koshertur på Lower East Side, choklad och vin på Upper East, soul food i Harlem.

Bussar avgår från området kring Union Square och Times Square varje dag, fulla av hungriga människor i alla åldrar. A slice of Brooklyn pizza tour är inget undantag.

Det kan låta både kort och lite märkligt att man ska hinna få en uppfattning om Brooklyn, denna gigantiska stadsdel med 2,7 miljoner invånare, på bara en halv dag och med två pizzastopp inbokade. Men det går oväntat bra, mycket tack vare effektivt komprimerad information och en hel del humor.

Innan den gråa, lyxiga bussen lämnar Union Square värmer Paula Berkenstadt upp passagerarna som glatt hänger på och klappar händerna efter varje skämt. Det är en blandning av nationaliteter och åldrar, men de något äldre överväger. Vissa frågor uppstår också.

– Är det säkert att åka omkring i Brooklyn? Vi är från Kanada så vi vet inte, undrar en medelålders kvinna i raden framför som har läst om pizzaturen i ett kanadensiskt månadsmagasin.

– Jadå, jag har baseballträet med mig, bemöter Paula den vanliga fördomen om Brooklyn som stökig förort, och skrattar.

Bussen passerar Brooklyn Bridge och så kallad stämningsmusik sätts i gång på hög volym. Den återkommer under hela resan med jämna mellanrum precis som filmklipp på videoskärmarna i taket.

Nu är det Brooklyn Bridge med Frank Sinatra som spelas samtidigt som vi får veta att det är stor skillnad på pizzan i norra och i södra Brooklyn, och vi ska få testa båda. I norr är det tjock kant, i söder tunn, som gäller.

Rundturen inleds med en smakbit av den tjocka, på mytomspunna Grimaldis, som ligger i trendiga Dumbo under Brooklyn Bridge.

På tv-skärmarna får vi se klipp från filmerna Donnie Brasco och En kvinnas doft med Al Pacino. Utanför fönstret skymtar genom ösregnet miljöerna där de är inspelade. Det hela är märkligt effektfullt och de bästa stunderna på turen är faktiskt de som tillbringas i bussen, inte inne på pizzeriorna där fokus mest ligger på att äta och dricka sin beskärda del.

Boe Meas och Jason Lanzon från Adelaide i Australien äter flera pizzabitar med god aptit på dagens andra pizzastopp, L&B Spumoni Gardens i Bensonhurst, samtidigt som Jason går igenom bilderna i sin kamera.

– Vi blev rekommenderade att åka på precis den här turen och vi gillar det. Guiden är verkligen rolig!

De flesta verkar ha blivit rekommenderade att åka av vänner, den kanske bästa formen av marknadsföring. Många har i övrigt bara besökt Manhattan och gjort detta till den tur som de tar utanför.

Vi avslutar den andra pizzamåltiden med en kula italiensk glass innan bussen tar oss genom pråliga villaområden till det sista stoppet: Coney Island. Många busspassagerare sover sedan på vägen tillbaka i bussen, mätta och trötta efter all pizza, öl och läsk.

Paula Berkenstadt frågar om någon vill ha pizzarester. Ingen vill.

– Har jag ändrat er syn på Brooklyn i dag? Är ni mätta? Bra.