LIVSSTARK. Yoko Ono har anklagats för att vara "häxan som splittrade Beatles". Trots att hon nyligen fyllde 80 är hon fortfarande aktiv som konstnär. Foto: Julian Broad.

Yoko Ono: "Vi behöver mer passion"

Yoko Ono, 80, har inga planer på att varva ner. – Det känns som att jag börjat ett nytt liv, mitt andra, säger Ono, som uppträder på Helsingfors Festspel om en vecka.

"Världens mest kända okända konstnär – alla känner till hennes namn men ingen vet vad hon gör", sade hennes make John Lennon en gång för länge sedan. I dag kallas Yoko Ono för en ikonisk gestalt, men för många är hon fortfarande mest känd som Beatlesfrontmannens hustru. Äktenskapet med Lennon hörde till de riktigt stora samtalsämnena på 60-talet. Yoko Ono stämplades som den som splittrade Beatles och hennes konst nedvärderades. Att hon var ett namn långt innan hon mötte John Lennon var det få som brydde sig om. Det är länge sedan nu, men Ono låter fortfarande lite matt när hon tänker på det.

– Jag var bara tvungen att orka gå vidare, säger Yoko Ono från sitt hem i New York.

På 1970-talet replikerade hon med att skriva låten Yes I'm a Bitch som hon fortfarande uppträder med ibland.

– Eftersom hela världen attackerade mig, tänkte jag okej, här är jag, en bitch. Det var ett milt sätt att slå tillbaka.

I början var Yoko Ono väldigt medveten om snacket, men vande sig sedan.

– Jag älskade honom. Nu när han är borta känns det som om den enda kopplingen är faktumet att jag är fru Lennon. I dag känner jag mig väldigt självständig. Jag hade ingen egentlig partner före John. Jag var ensam och var stolt över det och funderade över hur det skulle gå att jobba tillsammans med någon. John hade tre partner från tidigare, de tre andra i Beatles, och var väldigt bra på det. Jag antar att han lärde mig.

Profil
Yoko Ono
  • Föddi Japan år 1933.
  • Hon har varit verksam som avantgardekonstnärsedan 60-talet.
  • Det var på en av hennes utställningar i New York som hon och John Lennon träffades första gången.
  • Yoko Onos konst ställs ut världen över. Hennes retroperspektiva utställning Half-a-wind visas på många av de stora museerna i Tyskland, Danmark, Österrike och Spanien.
  • Hon komponerar även experimentell musik och har nyligen gett ut boken Acorn, en fortsättning på Grapefruit från 1964.
  •  Ono har jobbat med flera kända musiker som Eric Clapton, Elvis Costello, Pet Shop Boys, Basement Jaxx, The Flaming Lips, Antony Hegarty med flera.

Japanskfödda Ono flyttade till New York som 18-åring. Hon kom snart i kontakt med stadens avantgardescen där hon inledde sin konstnärliga bana med performancekonst samtidigt som hon verkade som poet. De tidiga projekten fick obetydlig uppmärksamhet, men efter att ha arbetat med jazzmusikern och filmproducenten Anthony Cox, som senare blev hennes make och far till den gemensamma dottern Kyoko, blev Yoko Ono ett känt namn.

Från början av 1960-talet har Yoko Ono varit en ojämförbart aktiv musiker, avantgardistisk begreppskonstnär och samhällsaktör. Som många andra konstnärer har hon inte lätt för att beskriva sin egen konst och vad som inspirerar henne.

– Inspirationen dyker bara upp i mitt huvud, jag försöker inte medvetet hitta den. En del är färdigplanerat och en del improvisation. Om jag kunde förklara för dig hur jag gör, skulle jag inte skapa konsten.

Aktivist som hjälper andra

Ono har också länge ägnat mycket energi och tid åt sociala medier – allt för att nå ut med sina budskap om fred, idealism och feminism. Nyligen bjöd hon också in Pussy Riot till festivalen Meltdown i London i juni, som hon var kurator för i år. På sistone har hon aktivt följt med fallet Edward Snowden.

– Jag tycker det är väldigt viktigt att vi aktivister hjälper varandra. Alla behöver vi lite hjälp. Min agenda är att alltid ta itu med det som dyker upp framför mig. Varje enskild aktivist hjälper alla, hela världen, universum, säger Ono och fortsätter:

– Min politik, det är att försöka göra världen till en bättre plats för oss alla.

Yoko Ono fyllde 80 år i februari. Födelsedagen firade hon i Berlin, på scen tillsammans med sitt band Plastic Ono Band. Hon har också nyligen gett ut boken Acorn, en fortsättning på Grapefruit från 1964, som är ett slags instruktionsbok i modern konst. Hon har också några utställningar på gång runt om i världen. Det är drygt tio år sedan hon senast besökte Helsingfors, då med utställningen Har du sett horisonten på sistone? som fick äran att, tillsammans med utställningen av Annie Leibovitz foton, inviga Helsingfors stads konstmuseums lokaler i Tennispalatset. Onos verk är ofta interaktiva och på nämnda utställning fanns en telefon som ringde då och då och folk kunde prata med Ono som var ute i världen och reste. Nu kommer Ono tillbaka, den här gången för att uppträda på Helsingfors festspel tillsammans med Sonic Youths sångare och gitarrist Thurston Moore. Han är Onos långvariga fan och slog i fjol ihop påsarna med henne och gav ut skivan YokoKimThurston, där också Sonic Youths andra galjonsfigur Kim Gordon medverkade.

– Thurston var ju den som skapade noisemusiken och det passade bra ihop med det jag gjort, så vi kände oss bekväma med varandra. Vi kommer att uppträda både enskilt och tillsammans i Helsingfors, säger Ono.

På frågan om vad som är viktigast för hennes som artist svarar hon:

– Allt i min musik är väldigt viktigt. Jag älskar förstås min egen musik. Jag är en av dem som bara fortsätter skapa. Jag bryr mig inte så mycket om hård kritik.

Nyligen hade Ono sin tionde etta på danslistan Billboard i USA med låten Hold Me. För fyra år sedan bildades en nyversion av 60-talets supergrupp Plastic Ono Band där också Yoko Onos son Sean Lennon ingår. I september ger de ut ett nytt album, Take Me To The Land Of Hell.

– Mitt partnerskap med min son och Yoko Honda som jag producerar skivan med är väldigt bra. Men det är min musik och min lyrik, poängterar Ono.

– Det är varje gång lika spännande med en ny baby, därför bryr jag mig inte särskilt mycket om folks viskanden. Jag gör den för mig själv och för folk som får något ut av att lyssna på min musik.

Budskapet i skivan handlar om passion.

– Jag upplever att vi håller på och förlorar passionen för varandra. Jag önskar att folk skulle uppleva mer passion i stället för att tänka för mycket på att göra pengar och bli kända.

Trots sina många levnadsår har hon inga problem med att åldras och inga planer på att luta sig tillbaka. Tvärtom.

– Haha, jag tycker det är fantastiskt att bli äldre! Jag är mycket starkare i dag eftersom jag lagrat 80 år av energi, erfarenhet och kunskap, tänk på det. Det hade jag inte när jag var 18. Jag håller precis på att inleda ett nytt liv – mitt andra liv. Hoppas det varar länge tills det är dags för mitt tredje liv. Var dag blir jag bättre på att skapa nytt.

Yoko Ono uppträder tillsammans med Thurston Moore på Helsingfors Festspel i Huvila-tältet den 18 och 19 augusti.