3D-printer kopierar säkerhetsnycklar

Två amerikanska studenter har med hjälp av en skanner, lite mjukvara och en 3D-skrivare kopierat nycklar som borde vara toppsäkra.

Fysiska nycklar hör snart till historien. Det fick den berömda nyckeltillverkaren Schlage erfara förra veckoslutet, skriver Forbes.

Schlage marknadsför sina Primuslås som toppsäkra. Ingen vanlig nyckelhandel lär kunna kopiera nycklarna till låset. Men på hackerkonferensen Def Con, för en vecka sedan, visade David Lawrence och Eric Van Albert, två studenter på den amerikanska topphögskolan MIT, nycklar som de själva kopierat.

– Snart kan man göra det här med vilken toppsäker nyckel som helst, förklarade Lawrence för Forbes.

Lawrence och Van Albert använde mjukvara som de själva utvecklat för att skapa en virtuell modell av nycklarna. Modellen utgick från en bild på en nyckel som de skannat. När modellen var färdig skickades den till två företag som skriver ut varor i 3D. Lawrence och Van Albert kunde därefter uppvisa två nycklar, en i nylon som kostade 5 dollar och en annan i titan som kostade 150 dollar.

– Förut måste du gå via Schlage för att få en kopia på en Primusnyckel. Nu räcker det att du har informationen i nyckeln och en 3D-skrivare, säger Van Albert.

Jari Perälä på Abloy Finland är inte orolig över mjukvaran som Lawrence och Van Albert utvecklat.

– Abloynycklar skiljer sig inte från Schlagenycklar när det gäller 3D-skrivare. Men endast våra samarbetspartner får kopiera nycklarna, så den som skriver ut nyckeln bryter mot vårt patent, säger Perälä till Hbl och ger kanske samtidigt en antydan om framtida licensstrider kring 3D-utskrifter.

Tidigare försök att 3D-skriva nycklar har visat att man till och med kan kopiera nycklar som fotograferats på flera hundra meters avstånd. Lawrence och Van Albert tror därför att 3D-skrivare kommer att göra fysiska nycklar osäkra. I stället borde man börja använda elektroniska lås med unika kryptografiska nycklar.

– Piratnycklar kommer att bli som piratfilm. När du en gång har koden kan alla få en kopia, säger Lawrence.