Sperma importeras till Finland från bland annat Danmark, men av tekniska skäl går det inte att importera äggceller. Få donationer gör därför att köerna för en äggcell blir långa. Foto: LEHTIKUVA/Sari Gustafsson.

I Estland behöver man inte köa för äggceller

I Finland finns det få donatorer av äggceller, vilket gör att väntetiderna är långa. Många söker sig därför till Estland där det finns både äggceller och billigare fertilitetsvård.

Det råder brist på äggceller, eftersom det finns så få donatorer i Finland. I fjol donerade 297 kvinnor och 59 män könsceller på privata fertilitetskliniker, uppger Valvira. Sperma importeras till Finland från bland annat Danmark, men av tekniska skäl importerar man inga äggceller.

Eftersom det råder brist på äggceller blir patienterna tvungna att vänta länge. Via befolkningsförbundet Väestöliitto kan det ta upp till två år att få en äggcell, via den finska Felicitas-kliniken minst ett år.

I Finland är det olagligt att betala för könsceller och därför får donatorerna endast kostnadsersättning. I till exempel Estland är ersättningen 700–1 000 euro, vilket är mer än minimilönen. Där finns det ingen brist på äggceller. Den korta väntetiden gör att många söker sig till vård utomlands.

FPA ersätter också utomlands

En annan orsak är åldersgränsen. FPA-ersättning ges endast till personer som är under 43 år och fertilitetsbehandlingar görs inte över huvud taget för personer över 50 år, trots att lagen om fertilitetsbehandling inte innehåller någon åldersgräns. I Estland är åldersgränsen 50 år, i Lettland finns det ingen åldersgräns och en del kliniker i S:t Petersburg skriver på sina nätsidor att de vårdar kvinnor över 50 år.

Även de lägre priserna lockar. I Finland kostar fertilitetsvård med en donerad äggcell 5 000–8 000 euro. I Estland kostar det som billigast 3 000 euro. FPA ersätter fertilitetsvård för par, oberoende av i vilket land den görs. Trots det är behandlingen dyr.

–Läkemedelsersättningen täcker bara en tredjedel av priset, säger forskarprofessor Mika Gissler på Institutet för hälsa och välfärd, THL.

Försäkringssekreterare Tiina Tuppurainen uppskattar försiktigt att omkring hundra patienter ansöker om FPA-ersättning varje år. Alla ansöker inte om ersättning och alla beviljas den inte heller.

Sannolikt finns det fler fertilitetsbehandlingsturister. På bara två estniska kliniker behandlas hundra finländare årligen. De behandlingar som görs utomlands ingår inte i den finska statistiken.

PRIS
Priset för fertilitetsvård med donerade äggceller
  • Finland 4 800-8 000 euro.
  • Lettland 4 900-6 450 euro.
  • Ukraina 3 000-6 300 euro.
  • Estland 2 650-5 000 euro.

Information om riskerna

Fertilitetsbehandlingar görs alltid i första hand med egna celler. I fjol fick 13 800 kvinnor fertilitetsbehandling i Finland. Av dem gjordes 711 som provrörsbefruktningar.

– Det finns olika orsaker till att använda donerade äggceller, till exempel att kvinnan inte producerar äggceller eller att mannens sperma är av dålig kvalitet. Donerad sperma används sällan, eftersom man ofta får i gång graviditeten genom mikroinjektionsvård, trots att spermans kvalitet är dålig, berättar läkaren Seija Kaukoranta på Väestöliitto.

Vänder man sig till en utländsk klinik är det skäl att ta reda på information om både behandlingen och kliniken i förväg. På vissa utländska kliniker görs behandlingarna inom ramarna för lagen, men inte alltid med tanke på patientens bästa. Det kan till exempel hända att man använder fler embryon, vilket leder till större risk för dubbelgraviditet.