Kommentar: Mörka inte möglet

Hur stora mögelproblemen är i de stora städernas skolor förblir dunkelt då de endast meddelar om problem med inneluften, skriver Annica Lindström.

Mögel- och fuktdrabbade skolor är ojämnt fördelade mellan olika kommuner. Borgå verkar ha största problemen medan Grankulla, Hangö och Raseborg inte hade några anmälningar om mögel.

Hur små eller stora problemen är i de tre stora städerna förblir dunkelt då de endast meddelar om hur många skolor som anmält problem med inneluften. Med ett skolnätverk med över hundra skolor har tjänstemännen inte möjlighet att sammanställa en lista på skolor med allvarliga fukt- och mögelproblem när vi ber dem. Flera tjänstemän säger också öppet att även om det fanns uppgifter så skulle de inte ge ut dem. Rädslan inom kommunerna är enorm för att skolor ska stämplas som mögelbomber.

Faktum är ändå att det finns många föräldrar som har goda skäl för att barnen inte ska gå i skola i fukt- och mögelskadade byggnader. Mögelskolorna har kallats en nationell skam. Det första steget till att åtgärda ett problem är att medge det.