Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari.

Behandlingstiden av vapenlicenser blev längre

Förändringarna i skjutvapenlagen har lett till att behandlingstiden av vapenlicensansökningarna blivit längre. Jägarna säger att behandlingen har stockat till sig värst i huvudstadsregionen.

Den långa söktiden prövar särskilt unga nybörjares tålamod.

Jaktskyttekommitténs ordförande Jorma Hacklin från Finlands Jägarförbund uppskattar att det i dag är en längre och svårare process att ansöka om tillstånd till att införskaffa och inneha ett vapen än det var för ett par år sedan, innan lagändringen trädde i kraft.

Jussi Kytösaari, överinspektör i vapenteknik vid Polisstyrelsen, förnekar inte att det har förekommit dröjsmål på vissa orter. Han bedömer ändå att förseningarna också kan bero på ibruktagandet av det nya vapeninformationssystemet. Dessutom måste man ta de mänskliga faktorerna i beaktande.

– Licensansökan kanske lämnas in i sista minuten. Även statligt anställda har sommarsemester, säger Kytösaari.

Gamla papper på hög?

Bakgrund
Störst förändringar kring handeldvapen
  • Den senaste förändringen i vapenlagen trädde i kraft i juni 2011.
  • Vapenlicenserna för handeldvapen för privatpersoner är till en början tidsbegränsade. Giltighetstiden är högst 5 år. Efter det här får man licens tills vidare, men licensinnehavaren måste med 5 års mellanrum kunna bevisa att hobbyn fortsätter.
  • När det gäller andra än handeldvapen, till exempel jaktgevär och hagelbössa, innebär lagen inga förändringar angående licensernas giltighet eller bevisandet av hobbyn.
  • Av en person som ansöker om vapenlicens krävs ett lämplighetstest. För den som ansöker om licens för handeldvapen krävs dessutom intygande om aktivt intresse av vapenutbildaren vid en skytteklubb. Polisen har rätt att be den ansökandes läkare om patientuppgifter.
  • Åldersgränsen för innehav av handeldvapen höjdes till 20 år. För anskaffande och innehav av andra vapen steg åldern till 18 år. En 15-åring kan emellertid få parallell licens till exempelvis ett gevär eller en hagelbössa.

Viltvårdsföreningen Helsingin riistanhoitoyhdistys ordförande Kari Nuutinen säger att ansökningar som lämnats in i våras i huvudstadsregionen fortfarande väntar på behandling.

– Man får köa två, tre månader för ett lämplighetstest, säger han.

Kommissarie Pauli Okerla vid Helsingforspolisen sväljer inte otuggat Nuutinens påstående. Som bevis tittar han på en ansökning på sitt bord. Den har lämnats in den 25 juni och saknar underskrift.

– Om bilagorna till ansökningen inte är i skick går den inte framåt, säger Okerla. Ibland blir man tvungen att utreda den sökandes bakgrund eller be läkaren om information om hans eller hennes hälsa.

Från landet till närmaste stad

Minskningen av polisdistrikten har krånglat till processen på landsbygden. Hacklin säger att man måste resa för att utföra det muntliga lämplighetstestet samt för att visa sitt vapen.

Han förargar sig också över att tillstånden har blivit dyrare.

– Särskilt för många unga och studerande är varje tia viktig.

Följande förändring av vapenlagen är under arbete. I den bestäms det bland annat om transporten av vapen och förvarandet av dem i säkerhetsskåp.

Projektledaren Mika Lehtonen, som förbereder ärendet vid Inrikesministeriet, utgår ifrån att riksdagen hinner behandla förslaget ännu i höst.

– Det kanske är i kraft redan nästa höst, säger han.