Vin och el blir dyrare

Trots ett dystert ekonomiskt läge med varsel om uppsägningar och ökande konkurser räknar Finansministeriet med att statens skatteintäkter ökar nästa år. Arbets- och näringsministeriet och Försvarsministeriet är de som procentuellt sett får se sina anslag mest beskurna i förslaget till statsbudget.

Finansministeriets budgetförslag som presenterades i går har en slutsumma på 53,9 miljarder euro. Av den summan lånar staten 6,6 miljarder, vilket innebär att statsskulden totalt nästa år är uppe i 98 miljarder euro.

Riktlinjerna i budgetförslaget följer de beslut regeringen fattade vid ramförhandlingarna i våras. Att samfundsskatten nästa år sänks till 20 procent innebär ett inkomstbortfall på 870 miljoner euro för staten. På sikt ska den ändå främja investeringar i Finland och på så sätt också hjälpa till att få fart på tillväxten.

Finansministeriets budgetförslag utgår från att skatteintäkterna nästa år stiger med 1,3 procent, eller omkring 500 miljoner euro. På höjda alkohol-, tobaks- och läskedrycksskatter räknar staten med att få in 230 miljoner, medan höjda bränsle- och elskatter ska ge 195 miljoner.

Ränteavdrag begränsas

För konsumenterna innebär det, enligt beräkningar från Skattebetalarna, till exempel att en flaska vin som nu kostar 8 euro och 50 cent efter årsskiftet kostar närmare 9 euro. Cigarettaskarna blir 40 cent dyrare. Elräkningen i en höghustrea stiger 10 euro på årsnivå.

Bland avdragsrätterna begränsas rätten att dra av ränteutgifterna för bostadslån. Företagens rätt att dra av representationsutgifter i beskattningen försvinner.

Högre pensionsutgifter

Finansministeriets egen utgiftspost är den största i budgeten. Ministeriet föreslår totalt drygt 17 miljarder euro i anslag till det egna förvaltningsområdet, en ökning på 198 miljoner jämfört med i år. Ökningen beror bland annat på högre statsandels- och pensionsutgifter, it-utgifter och på överföring av placeringsintäkter till grekiska staten i anslutning till stabilitetsarrangemangen inom euroområdet.

Bidrag till kommunerna står för över hälften av ministeriets utgifter, men statsandelarna till kommunal basservice skärs ned.

Att budgetens slutsumma minskar hos Arbets- och näringsministeriet beror främst på att utbetalningen av lån för Finlands Exportkredit Ab:s refinansieringsverksamhet har minskat från 755 miljoner euro till 415 miljoner euro eftersom det statliga finansieringsbolaget Finnveras system för exportfinansiering har ändrats.

Att försvarets utgifter kommer att beskäras i nästa års budget har varit klart. Försvarsreformen stänger garnisoner och personalen minskar med omkring 2 100 personer fram till slutet av 2015.