Lemminkäinens vd Timo Kohtamäki meddelade i morse att bolaget tänker säga upp 500 anställda. Foto: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto.

Byggnadsförbundet förutspår dyster vinter

De uppsägningar som byggföretaget Lemminkäinen meddelade om på torsdagen är bara början. Under hösten kommer det att bli fler meddelanden om samarbetsförhandlingar, förutspår Byggnadsförbundets ordförande Matti Harjuniemi.

Enligt Matti Harjuniemi drabbar det dystra läget i byggbranschen främst de små företagen.

– Byggandet är i huvudsak en bransch för små företag. De små förtagen blir utan beställningar och då kommer det att bli en brådskande höst och vinter vid arbetslöshetskassan.

Förbundets arbetslöshetskassa uppger att 7 153 medlemmar var arbetslösa i juli. Vid samma tidpunkt i fjol var siffran tusen mindre.

– Nu är vi inne på ett klart högre spår än i fjol. Jag har en känsla av att arbetslösheten inom byggnadsbranschen kommer att stiga till 25 procent eller högre under vintern.

Byggnadsförbundets chefsekonom Bo Salmén säger att byggnadsbranschens orderstock inte har försämrats även om arbetslösheten ökat.

– Utsikterna inom byggandet försämras alltid mot hösten, säger Salmén.

Lemminkäinen skär ned

Det försvagade marknadsläget har bland annat drabbat Lemminkäinen. Bolagets andra kvartal slutade i en förlust på 20 miljoner euro före skatt.

– Orderstocken för all vår verksamhet i Finland är mindre än i fjol, säger vd Timo Kohtamäki.

På grund av det dåliga läget kommer bolaget att minska sin personal med 500 personer. Hälften av uppsägningarna planeras i Finland. Lemminkäinen har kring 5 000 anställda i Finland.

– Vi gör vårt regionala nätverk i Finland betydligt lättare och det betyder naturligtvis att vi koncentrerar vår verksamhet till större orter och tillväxtcenter, säger Kohtamäki.
Nedskärningarna ska genomföras till slutet av året.

"Alla projekt är frysta"

De nya nedskärningarna överraskar inte montören Petteri Sellgren vid Lemminkäinen Talotekniikka. Hans enhet i Åbo hade samarbetsförhandlingar senast i början av året. Då försvann 14 jobb.

– Vår enhet har fått inofficiella varningar om att det blir permitteringar om läget inom byggbranschen inte blir bättre.

Sellgren är förtroendeman för Metallförbundet i Åbo. Han säger att sysselsättningsläget är dåligt.

– Alla projekt är frusna. Nu skulle vi behöva insatser från kommunerna och staten som leder till satsningar på reparationer och nybyggande. Det här skulle påverka flera andra företag än enbart Lemminkäinen.