Jutta Urpilainen. Foto: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto.

Budget med små justeringar

Finansministeriets budgetförslag för nästa år som nu publicerats i detalj innehåller inga överraskningar. Mindre stöd till kommunerna, mindre materialanskaffningar vid försvaret och ett neddraget utvecklingsbistånd sparar jämfört med i år. Skatteintäkterna räknar Finansministeriet med att ska växa, trots sänkt samfundsskatt.

Redan i går publicerade Finansministeriet budgetens slutsumma på 53,9 miljarder euro. Av den summan lånar staten 6,6 miljarder, vilket innebär att statsskulden nästa år stiger till 98 miljarder euro.

Ministeriernas detaljerade budgetförslag följer de riktlinjer regeringen drog upp i vårens rambeslut. Målsättningen är att främja sysselsättning och tillväxt, bland annat genom att skapa ett gynnsammare företagsklimat. Säkningen av samfundsskatten är den största enskilda åtgärden och den beräknas kosta staten 870 miljoner euro. Ett program för att finansiera tillväxt i små och medelstora företag får också anslag.

Totalt minskar anslagen för Arbets- och närinsgministeriet i nästa års budgetförslag ändå med närmare en halv miljard. Det beror främst på att Finnveras system för exportfinansiering har ändrats.

Mindre anslag får också bland annat Försvarsministriet, där materialanskaffningarna minskar. Utrikesministeriet, Inrikesministeriet och Jord- och skogsbruksministeriet får även de neddragna anslag, men de procentuella skillanderna till årets budget är små.

Beskattningen av alkohol, tobak och läskedrycker skärps och Finansministeriet beräknar att det ger intäkter på 230 miljoner. På höjd bränsleskatt och elskatt räknar man med att få in 195 miljoner euro. Samtidigt begränsas rätten att dra av ränteutgifter på bostadslån.

Social- och hälsovårdsministeriets utgifter förblir i stort sett oförändarde, men äldreomsorgen och barnomsorgen får större anslag. Undervisnings- och kulturanslagen krymper 38 miljoner jämfört med i år, men ministeriet försäkrar att utbildning och ungdomsgaranti förverkligas. Man lovar också satsa på att förbättra trivseln, tryggheten och arbetsron i skolorna.