Foto: Tor Wennström. 86-åriga Elvi Avikainen säljer bröd och bakelser till kunder.

Tufft för småföretagare

Storföretagen ser dystert på framtiden, medan de små och medelstora tror att sysselsättningen ökar. På familjeföretaget Bageri Avikainen jobbar man så länge man har hälsan och går i pension den dag man har råd.

På bageri Avikainen på Torkelsbacken håller Jenni Avikainen, 56, på att ta ut veckans potatislimpor ur den heta bakugnen. Temperaturen är minst 30 grader men Avikainen klagar inte.

– När jag var ung klagade jag på hettan men pappa sade att jag vänjer mig när jag har gjort det här i trettio år. Han hade rätt.

Trots Jenni Avikainens dryga 30 år i familjeföretaget är hon ingalunda äldst. Det är mamman, 86-åriga Elvi Avikainen som står bakom disken och säljer bröd och bakelser till kunderna. Varje vardag tar Elvi Avikainen bussen från Gäddvik tio i sex. Halv sju är hon framme och jobbar tills bageriet stänger klockan fem. Företagarpension har hon fått i flera år men pensionär vill hon inte vara.

– Jag går i pension när jag först fått mina barn i pension. Jag har vant mig vid att vara här och hos kunderna, hemma blir det ensamt.

Elvi Avikainen jobbar tillsammans med sina barn Jenni och Olavi, 60. Humor och trevliga kunder gör att de orkar, trots att företagarvardagen ofta är tuff.

– Det här är ett hårt, men givande jobb, konstaterar Jenni Avikainen.

Dyster prognos
Den konjunkturbarometer Finlands näringsliv EK i går presenterade var överlag dyster läsning. Framtidstron är svag inom alla branscher, svagare än då föregående barometer presenterades för tre månader sedan. Produktionen har varit mindre än väntat och sysselsättningen har överlag minskat.

– Den enda ljusglimten är att det finns en tro på att utvecklingen kan vända under årets sista kvartal, säger Jussi Mustonen, direktör på EK.

Han betecknar barometern i övrigt som en besvikelse.

Färska siffror från Företagarna i Finland ger en lite positivare bild. De små och medelstora företagen som tror att de kommer att nyanställa de kommande tolv månaderna är fler än de som tror sig tvingas till uppsägningar. Undantaget från regeln är handeln, där det ser dystert ut.

– Vi frågar efter läget om tolv månader, EK:s cykel är bara tre. Det kan vara en förklaring till att vårt resultat inger mera optimism, säger Företagarnas ledande ekonom Timo Lindholm.

Bageri Avikainen har i dagens läge en anställd utanför familjen. Förhoppningen är att han ska kunna bli delägare när Elvi inte längre orkar jobba. Jenni Avikainen är också glad över att familjen i år har haft råd med fem veckor semester.

– Pensionsålder är inget jag funderar över. Vi jobbar så länge vi har hälsan. Sedan går vi i pension om vi har lyckats spara ihop tillräckligt med företagarpension. Och om vi vill gå i pension.

Om hon följer i mammas fotspår har hon minst 30 år kvar i arbetslivet.

– Men jag tror inte att min fysik håller så länge. Jag hoppas kunna gå i pension senast vid 70.

Vid Företagarna i Finland hoppas Timo Lindholm på ett lättare klimat för företagarna, bland annat på lokala avtal eftersom den ekonomiska situationen varierar så mycket från företag till företag.

– Finns den politiska viljan kunde man också ändra på arbetslöshetsersättningarna och tvinga folk att ta emot jobb de nu kan vägra. Hittills har man försökt sköta sysselsättningen genom att skapa fler arbetstillfällen, nu kunde man lägga tyngdpunkten vid att se till att folk tar de erbjudna jobben.

De nuvarande lagarna är gjorda för storföretag, påpekar Lindholm. Ofta betyder det ohemult stora kostnader för de små.

Jenni Avikainen håller med om att det är dyrt att vara småföretagare. När hyrorna höjs måste man få in mer pengar. Men man kan inte höja produktpriserna hur mycket som helst.

Avikainen hoppas på skattelättnader för småföretagare.

– Skatteprocenten borde se helt annorlunda ut. Det borde bli kvar något att lägga i strumpskaftet.