Jutta Urpilainen. Foto: Tor Wennström.

Företag och jobb i fokus

Samfundsskatten sjunker, medan alkohol, cigaretter och läskedrycker blir dyrare. De förändringarna ingår i Finansministeriets budgetförslag för nästa år. Budgetens slutsumma är 53,9 miljarder euro.

Finansminister Jutta Urpilainens budgetförslag följer de linjer regeringen slog fast i sitt rambeslut i våras. Slutsumman på närmare 54 miljarder euro har ett underskott på 6,6 miljarder. De nya statslånen innebär att Finlands statsskuld nästa år växer till 98 miljarder euro.

– Det kan bli svårt att vända på lånetrenden under den här regeringsperioden, säger Urpilainen.

Hon betonar att det ekonomiska läget nu är extremt svårt. Finland tampas med en global recession, en omfattande strukturomvandling inom industrin och ett växande hållbarhetsgap, allt på en gång. Därför är det nödvändigt att fortsätta med de strukturreformer inom social- och hälsovården och kommunerna som redan är på gång och dessutom få i gång nya.

Konkretare uppgifter om vilka nya reformer som planeras vill finansministern ännu inte ge. Ett förslag till reformer förbereds just nu i en tjänstemannagrupp och förhoppningen är att ha förslag klara när hela regeringen samlas till budgetmangling i slutet av augusti.

– Några lätta beslut blir det inte och var och en kommer att känna av dem, säger Urpilainen.

Hon konstaterar att en av de frågor som diskuterats mycket under ministeriets budgetarbete är att fjolårets ekonomi med facit på hand var betydligt sämre än man först räknat med.

Företag i fokus

Nästa års budget ska enligt Urpilainen stödja ekonomisk tillväxt, sysselsättning och företagsamhet. Sänkningen av samfundsskatten kommer på sikt att ha en positiv inverkan.

Företagsamheten stöds nästa år genom ett tillväxtprogram för små- och medelstora företag. Man förbereder sig också på att svaveldirektivet träder i kraft 2015 genom att stödja infrastruktur för flytande naturgas, LNG.

Bland infrastruktursatsningarna finns vägar och järnvägar, bland annat förbättringen av Ring I för 32 miljoner euro.

För att förbättra möjligheterna att anpassa arbetsliv och familjeliv till varandra föreslås att den partiella vårdpenningen ersätts med en flexibel vårdpenning för att uppmuntra också till kort deltidsjobbande. Det kräver 11 miljoner euro extra för ett ökat dagvårdsbehov.

Äldreomsorgslagen ska verkställas för 54,5 miljoner euro och en förbättring av närståendevården stödas med 10 miljoner. Mera pengar får också barnomsorgen och elevvården.

Nästa års budget har trots allt en lägre slutsumma än budgeten i år. Det är kommunerna som får ge avkall på statsandelar och försvaret som får dra ner på materialanskaffningar. Också stödet för utvecklingssamarbete skärs.

I höstens tilläggsbudget planerar Finansministeriet stimulansåtgärder för några hundra miljoner euro. De olika ministerierna skulle senast i går ha kommit in med sina stimuleringsförslag.