På Skällarstranden invid Gräsvikskanalen ligger tjänstebostaden Per-Erik Isaksson behåller på livstid. Foto: Jannica Luoto

Pensionerad vd behöll tjänstebostaden

Femton år efter att Per-Erik Isaksson avgick som vd för Folkhälsan bor han kvar i sin gamla tjänstebostad i Gräsviken i Helsingfors.

Per-Erik Isaksson slutade som Folkhälsans vd efter 38 års tjänstgöring i september 1998. Bland förmånerna han fick behålla när han avgick som 65-åring var rätten att bo kvar i sin tjänstebostad, en drygt 120 kvadratmeter stor lägenhet på Skällarstranden i Gräsviken i västra Helsingfors.

Den förmånen har fortsatt att vara i kraft under alla år. Per-Erik Isaksson betalar beskattningsvärdet i hyra så att han inte behöver skatta för sin förmån. Beskattningsvärdet för en bostad i hans storleksklass är enligt skattestyrelsens tabeller cirka 1 200 euro. I hyra på den fria marknaden skulle Folkhälsan kunna inkassera upp till det dubbla, uppskattar bostadsförmedlare.

När Hbl ringer upp Isaksson för att fråga hur länge han tänker fortsätta utnyttja tjänstebostaden och om han anser förmånen vara rimlig blir han förtegen.

– Det där är frågor jag inte uttalar mig om, säger Isaksson bestämt.

Hbl låter frågan gå vidare till Folkhälsans vd Stefan Mutanen som är ungefär lika ovillig att förklara varför samfundet han leder håller sin tidigare vd med tjänstebostad år efter år.

– Beslutsfattarna på den tiden gjorde bedömningen att en sådan här förmån är skälig. Jag har ingen anledning att kommentera beslutet eftersom jag inte vet bakgrunden till avtalet som då ingicks, säger Mutanen.

Det var professor Herman Adlercreutz som ledde styrelsen när man 1998 beslutade om Per-Erik Isakssons fallskärm.

Isaksson efterträddes som vd av Mikael Ingberg. Men inte heller han vill kommentera bostadsaffären.

– Det är så länge sedan så jag minns inga detaljer. Men så mycket minns jag att avtalet med Isaksson var klart och undertecknat då jag tillträdde. Jag hade inte någon andel i det.