På många av de estniska spa-anläggningarna har man insett att barnfamiljer är en viktig målgrupp och satsat på dem.

Hälsoresor blir allt populärare

Det är inte bara billig sprit som lockar finländare att ta båten över Finska viken till Estland. Hälsoresor har blivit allt populärare och det finns flera tiotal olika spa-anläggningar att välja mellan. I den här uppdaterade artikeln från 2013 tipsar vi om två spa:n du kan besöka.

Estland har anrika spa-traditioner som går ett par hundra år tillbaka. En av anledningarna till att kurorter utvecklades här var den lokala gyttjan, känd för sina terapeutiska egenskaper.

Pärnu, Haapsalu, Kuressaare och Narva-Jõesuu har varit fashionabla kurorter sedan 1820-talet, då den ryska aristokratin kom hit för att avnjuta ler- och mineralbad. Men även Värska, Kubija, Pühajärve, Toila, Viimsi och naturligtvis Tallinn kan skryta med sina spa-anläggningar.

Behöver du komma bort från stadsstress och alltför mycket impulser är Laulasmaa Spa ett gott alternativ. Det ligger vid havsstranden i en lugn omgivning bara 35 kilometer väster om Tallinn. Här kan du gå långa promenader på den tio kilometer långa sandstranden intill Lahepereviken. Stämningen påminner om promenaden till Fyran vindarnas hus i Hangö.

Det stora hotell- och konferenscentret har byggts i etapper från 1960-talet och var populärt för eliten under Sovjettiden.

Färgsättningen är lite murrig, men golven skiner av renhet och allt är snygg och prydligt. Från många av rummen kan man skymta havet mellan tallarna.

Det finns ett otal olika vård­alternativ att välja mellan och man kan skämma bort sig med skönhetsbehandlingar från topp till tå. Vad sägs att som Kleopatra bada i mjölk (20 minuter à 16 euro) eller att sitta i ett saltrum i 30 minuter för att rensa lungor, luftvägar och hud (à 10 euro).

Det finns olika massageformer (för omkring 36 euro per timme) eller lite dyrare inbäddningar i gyttja, mineralsalter, eller örtoljor.

Till paketen hör frukost och middagsbuffé, men man kan också välja att äta på den exklusiva restaurangen med en av Estlands stjärnkockar Ange­lica Udeküll, som köksmästare. I förhållande till kvaliteten är priserna moderata. Vad sägs om att smaka på bäverstek i grädd- och senapssås? Jag rekommenderar!

För barnfamiljer

Viimsi Spa ligger bara ett tio­tal kilometer från Tallinns centrum och dit kommer man behändigt med buss 1A. Här har man satsat på barnfamiljer och förebyggande vård.

Medan mor och far får behandlingar kan barn från 2 år uppåt leka i ett enormt barncenter med hopptorn, rutschbanor, klätterställningar, massor av spel och leksaker och till och med en skridskobana. Här får man flera timmar att gå med en trygg lekledare på plats.

Viimsi Spa satsar mycket på förebyggande och rehabiliteringsvård. Att ändra sina vanor går inte i en handvändning, men här får man hjälp på vägen. Man kan köpa olika paket, där en vecka kostar kring 500 euro. Då får man träffa en läkare för konsultationer och en personlig tränare som gör upp ett tränings- och kostprogram. Det finns dessutom en hel massa olika gruppövningar man kan delta i som yoga, vattenzumba, zumba, spinning och pilates, eller också kan man träna på egen hand i den stora konditionssalen.

I Viimsi kan man njuta av nio olika bastur, kasta sig i poolen emellanåt och försöka simma motströms eller låta vattentrycket massera sin rygg i någon av de sköna bubbelpoolerna. Den finska uppfinningen bastuyoga lär vara mycket populär och avslappnande.

Jag har flera gånger varit på olika behandlingar i Estland. De är i och för sig professionella och bra, men jag önskar att massörerna skulle kunna lära sig lite small talk. Det är inte så att jag vill höra på en massa babbel medan jag knådas, men lite mera vänlighet än ett barskt goddag och adjö skulle sitta bra. Det är kanske en kulturkrock, men det kalla tigandet i rummet kan kännas direkt avvisande.