Foto: Benjamin Suomela. Det är inte första gången som Ella Ahlgren och Liina Lampinen är på Assembly. Under evenemanget sysslar de med datorkonst. De hinner med flera ritningar under helgen, och pausar med något spel ibland.

Elektronisk graffiti håller 6 000 vakna

Utanför Hartwallarenan gassar solen för fullt och sommarvärmen är ett faktum. Innanför är lamporna släckta och endast skenet av datorskärmar lyser upp tusentals ansikten.

Under helgens datorfestival Assembly har närmare 6 000 datorentusiaster samlats för att koda, spela och umgås med andra likasinnade. De flesta kommer i grupp och gemenskapen är stark bland delt- agarna.

– Mycket av Assembly handlar om att träffa varandra. Du släpar med din egen utrustning och gör saker som du annars skulle kunna göra hemma. Men det blir mycket roligare när man är tillsammans, säger Jussi Laakkonen som är en av jippots två huvudarrangörer.

Och en stor samling är det. I den stora salen händer det mycket. En del spelar, andra ser på tv eller läser bloggar. Från många håll dunkar musiken i högtalarna.

Det är över tjugo år sen den första sammankomsten ordnades i Finland. Och intresset bara växer.

– På Assembly är deltagarna mer än bara deltagare. De skapar evenemanget och gör att det förändras från år till år. Konceptet är detsamma men deltagarna skiljer evenemangen åt, säger Laakkonen.

Snabbmat och energidrycker

Det är uppenbart att deltagarna inte prioriterar maten högst. Från snabbmatsrestaurangerna i arenan osar det av stekfett. Vill man ha hälsosam mat får man ordna det själv. Sömn är inte heller något som Assembly är känt för.

Bland stolar och datorer ligger folk och sover. En del sover med pannan i tangentbordet medan andra gjort det lite skönare med en dyna. Det här trots att det finns utmärkta sovplatser uppe på läktaren.

– I natt sov jag fem timmar, vilket är helt okej. Jag lade mig klockan fem och väcktes av min polare klockan tio, säger Eero af Heurlin.

Heurlin lyser i den mörka salen, med sin hemgjorda lamphjälm som ivrigt blinkar på huvudet. Lamphjälmen är ett elektronikprojekt han dragit i gång tillsammans med några andra kodare. Hela gruppen har lamphattar och det är meningen att de ska kunna fjärrstyra dem via radiosändare.

– Det känns kul att vara här igen. Det är länge sedan jag hade en bordsplats, men det känns ändå viktigt att träffa mina gamla vänner, säger Heurlin.

Tjäna sitt levebröd på datorspel

Evenemangets kärna är fortfarande demon. Demo är ett ord som datorentusiaster använder för datorprogram som bildar skapelser av musik och grafik. Demo är alltså en konstform för datorer.

Förutom att deltagarna kodar demon på ort och ställe finns det en hel drös andra tävlingar och aktiviteter. Bland annat kommer internationella spelare för att försvara sina mästartitlar.

Exempelvis får vinnaren av Starcraft 2-turneringen 10 000 dollar. De riktigt duktiga spelarna reser runt i världen för att kamma hem vinstpotterna. Att spela datorspel är ett heltidsjobb.