Foto: Vidar Lindqvist

Omkostnader för tre miljoner euro

På elva år har de båda Nymanska stiftelserna delat ut sammanlagt 100 000 euro till allmännyttiga ändamål. Omkostnaderna överstiger tre miljoner euro.

I tio år har Hbl fortsatt sin årliga granskning av Trygwe och Hjördis Nymans stiftelse samt Sarfvik-Nymans stiftelse. Inför jubileet har Hbl räknat ihop vad de båda stiftelserna sedan 2002 delat ut i understöd och vad administrationen kostat.

De sammanlagda bidragen till en handfull föreningar i Västnyland uppgår till 102 807 euro. Omkostnaderna har under samma tid slukat över tre miljoner euro, 3 099 213 euro.

Summorna är inte helt fullständiga eftersom boksluten för Sarfvik-Nymans stiftelse saknas för åren 2005–2008.

Styrelseordförande R. Kenneth Wrede vill inte svara på frågor av Hbl. I verksamhetsberättelsen skriver han att Hbl:s bevakning är "osaklig, oriktig och ogrundad och att styrelsen därför inte kommenterar dylik journalistik".

Herrgård prioriteras

Genomgången av verksamheten 2012 bjuder inte på någonting nytt, tioårsjubileet till trots.

Fyra föreningar i Västnyland delar på ett sammanlagt bidrag på 4 300 euro. Samtidigt slukar driften av de båda stiftelserna 257 159 euro.

De lyckliga föreningarna som denna gång får små bidrag av Trygwe och Hjördis Nymans stiftelse är samma som under tidigare år: Nylands brigads gille, Kofverhag jaktlag, Ekenäsnejdens krigsveteraner och Västra Nylands Marthadistrikt.

Medan de delar på bara 4 300 euro av Trygwe och Hjördis Nymans stiftelse så är Nyman-Sarfviks stiftelse betydligt mera generös. En enda mottagare får 6 000 euro. Pengarna går till Kofverhag gård som ägs av den första stiftelsen och som hyrs av R. Kenneth Wrede som sommarviste.

Enligt verksamhetsberättelsen betalar han en "skälig hyra". Men hur stor den skäliga hyran är framgår inte ur bokslutet.

Hur mycket Kofverhag gård sammanlagt slukade i fjol går inte att utläsa av bokslutet eftersom bidraget från Trygwe och Hjördis Nylands stiftelse, som 2011 var 70 000 euro, nu göms bland andra omkostnader.

Den stora utgiftsposten är år efter år alla de rättsprocesser som juristen R. Kenneth Wrede driver på uppdrag av styrelseordförande R. Kenneth Wrede. Hittills har processerna inte varit framgångsrika, men om man får tro verksamhetsberättelsen för 2012 är en ljusning i sikte.

Styrelsen skriver att man nu har material för att redan detta år starta nya skadeståndsprocesser mot den tidigare förvaltarens familjemedlemmar. Trots att förvaltaren dog för tretton år sedan fortsätter stiftelsernas styrelse att driva skadeståndsanspråk på 1,55 miljoner euro.

Dålig affär

Även om man en dag lyckas indriva en del av pengarna förefaller processerna vara en dålig affär. Största delen av stiftelsernas omkostnader under elva år handlar om ersättningar för juridiska tjänster som främst R. Kenneth Wrede lyfter. Styrelsemedlemmen Heikki Leisvuori blir inte lottlös, han är syssloman för den förre förvaltarens dödsbos konkursbo.

Eftersom konkursboet inte har några tillgångar är det Trygwe och Hjördis Nymans stiftelse som betalar Leisvuori. I verksamhetsberättelsen kan man läsa att "Stiftelsen haft rätt stora egna kostnader hänförande sig till konkursboet och dess skötsel".

Stiftelserna driver nu också processer mot skattemyndigheter och Helsingfors förvaltningsdomstol för att återfå ställningen som allmännyttiga och därmed åtnjuta skattefrihet. Något som myndigheterna tog ifrån dem 2009.

De tre styrelsemedlemmarna Wrede, Leisvuori och Christian Klevdal tar ut 5 000 respektive 3 500 euro i årligt arvode. Dessutom fakturerar de stiftelserna för utförda tjänster. Hur stora summor det rör sig om framgår inte av bokslutet, förutom att Klevdal fått 6 960 euro i ersättning för styrelsearbete och utförd inspektion på Kofverhag gård.

Chefen för Patent- och registerstyrelsens förenings- och stiftelseregister Juha Viertola uppger att man är medveten om att summorna för de nymanska stiftelserna förefaller vara i obalans och går genom dem i detalj i höst.