Magnus Lundberg gillar båtar och det senaste tillskottet, som guppar vid bryggan på Åland, är en amerikansk motorbåt av märket Chris Craft. Foto: Robert Jansson

Miljonär i läkemedelsbranschen

Magnus Lundberg studerade biologi i Åbo och tänkte sig en framtid som naturbyråkrat på Åland. I stället nådde han höjderna i läkemedelsindustrin och blev rik som ett troll. Frågan för dagen är – ska ett av de bolag han är med och styr säljas för det givna budet, 10 miljarder dollar?

Från midsommar till mitten av augusti vistas Magnus Lundberg med familj på Åland. Det gula tvåvåningshuset byggdes på marker där farföräldrarna förr drev Lundbergs pen­sionat. Lemströms kanal ligger runt knuten, Mariehamn bakom närmaste udde.

Vid bryggan guppar Lundbergs senaste ”infall”, en amerikansk motorbåt av märket Chris Craft. Oceanblå med lackerade teakdetaljer. Förvisso totalt opraktisk för strandhugg på en skärgårdsö eftersom man knappt kommer i land från fören – sådana här båtar ska backas in i yachthamnar – men Magnus gillar den.

– En vacker och klassisk motorbåt och det blir åtminstone en tur till Nagu i sommar, säger han.

Magnus Lundberg har råd med dylika infall. För två år sedan såldes företaget Phadia som han var vd för och delägare i och hans redan feta bankkonton blev ännu fetare.

– Phadia utvecklade allergitester och var världsmästare på området med 75 procent av världsmarknaden, säger han.

Efter den affären lämnade Lundberg livet med ett fast jobb och blev, som han kallar det, styrelseentreprenör. Han investerar i bolag – ”ibland med hjärtat, ibland för att det verkar vara en bra affärsidé” – och han sitter i styrelserna, i tre som ordförande. Just nu handlar det om fyra bolag. Det minsta är Airsonett i Ängelholm i Sverige med åtta anställda. Bolaget har utvecklat och tillverkar en manick som ser ut som en golvlampa som renar luften från alla partiklar.

– Ett litet underverk för personer med allergisk astma. Helt fritt från biverkningar, säger en entusiastisk Magnus Lundberg.

I portföljen finns också Atos Me­dical utanför Lund som tillverkar konstgjorda struphuvuden av silikon och jätten Convatec med 8 000 anställda och huvudkontor i USA.

– Jag jobbar minst lika mycket som tidigare och har inga planer på att trappa ner men jag har mer frihet. Jag väljer mina uppdrag och sticker om det inte känns bra, säger han som har en viktig programpunkt på dagens agenda – ett styrelsemöte i hans färde bolag Onyx i Kalifornien.

– Bolaget tillverkar ett läkemedel mot njur- och levercancer och vi har fått ett bud på det som vi ska ta ställning till – 10 miljarder dollar, säger Magnus Lundberg.

Blev allergisk

Lundberg var inget ljus i Ålands lyceum. Han trivdes däremot bra med studierna i Åbo Akademi i biologi och biokemi. Han insåg ändå att han inte var så värst intresserad av ekologi.

I stället började han fundera på läkemedelsindustrin och tog kontakt med och fick jobb på Pharmacia i Uppsala. Han fick börja med djurförsök men blev allergisk mot råttor och tvingades ändra inriktning. Det blev mer försäljning och ”business”, han blev produktionschef, skickades till USA för ett par år och väl i Sverige på nytt blev han divisionschef.

Sedan kom en stor förändring. Pharmacia och Upjohn gick ihop och Lundberg var kritisk. ”En sjukt dålig deal” säger han om uppgörelsen och han lämnade Pharmacia med buller och bång.

Han stod utan jobb men den som varit i branschen ett antal år och som är duktig på att nätverka har sina vänner i viken. Magnus Lundberg kände ordföranden för det amerikanska bolaget Chiron och denne man tyckte att mister Lundberg verkade dyster och behövde en ny utmaning efter Pharmacia.

Familjen packade sina väskor, flyttade till Kalifornien och Lundberg blev chef för två divisioner – både forskning och utveckling av läkemedel och försäljning.

– Vi trivdes bra. USA passar mig, men efter några år kom samtalet jag aldrig trodde att jag skulle få. Pharmacia hade fått en ny vd som erbjöd mig jobb som divisionschef i Uppsala.

Ny förändring

Lundbergs packade igen men inget är beständigt. Pfizer köpte Pharmacia och Lundbergs division såldes till riskkapitalister och blev bolaget Phadia. Det här var 2003 och Lundberg, som blev vd, lånade pengar och köpte aktier. Risken han tog gjorde honom till mångmiljonär när Phadia åtta år senare såldes till amerikanska storägare.

– Man måste våga, om man är rädd för att misslyckas blir det ingenting. Jag är ständigt nyfiken och jag har en viss ledarskapstalang. Jag tycker om människor och kommer bra överens med nästan alla. Jag får saker och ting att hända och mina medarbetare får mycket gjort, säger Magnus Lundberg när han ombeds beskriva sitt framgångrecept.

Och en sak till kanske:

– Jag har en hyfsat bred insikt i branschen – läkemedel, vacciner, diagnostik och teknisk utrustning – och känner mig ganska säker på vad som kan lyckas och vad som inte gör det.

Han säger att han är samma gamla vanliga Magnus som tidigare – att framgångarna, pengarna och umgänget med allehanda storheter och miljardärer inte förändrat honom i grunden och han har samma önskan som alla andra: att få vara hyfsat frisk.

– Och på Åland är jag ingen märkvärdig person. Här är jag mest känd som mästerseglaren och postchefen Henriks brorsa!