Invånarna på äldreboendet Leschehemmet säger att de inte bekymrar sig alltför mycket om våld, men de använder sunt förnuft. Foto: Cata Portin

Våld mot äldre syns inte i statistiken

Brottsstatistiken speglar inte att mer än var fjärde äldre person upplevt våld i någon form. Det upplevs som svårt att tala ut om, speciellt då förövaren oftast är en man känner. Leschehemmets äldre invånare håller sig inomhus efter mörkrets inbrott även om de flesta inte själva blivit våldsoffer.

När en person man litar på, eller i värsta fall är beroende av behandlar en illa är det ingen lätt sak att tala ut om. Av de äldre personer och deras anhöriga Hbl intervjuat är det ingen som vill ställa upp på intervju för tidningen, ens anonymt. Men klart är att våld mot äldre personer (se faktaruta) är mycket mer utbrett än officiell statistik visar. Seniorer som Hbl talat med vittnar bland annat om hur patienter som upplevts som svåra av vårdpersonal pumpats fulla av lugnande och smärtstillande mediciner för att tysta ner dem.

Många gånger har våldet pågått under en lång tid och ibland kanske man inte ens är medveten om att det är våld det är fråga om. Det här säger planeraren Susanna Rikkinen på Föreningen för skyddshem för äldre. Föreningen driver en telefonlinje som i torsdags öppnade efter sommarpaus.

– Eftersom vår linje är riksomfattande vet vi att våld mot äldre personer förekommer överallt i landet och i alla äldre åldersklasser. Det är ett nedtystat och svårt ämne, säger hon.

 
Är det våld?
  • Våld mot äldre personer innefattar mer än bara fysiskt misshandel, överfall eller rån där förövaren är okänd för offret.
  • Våldet sker ofta i nära relationer. Förövaren kan vara till exempel partnern, en släkting eller vårdpersonal.
  • Allt som äventyrar välbefinnande, säkerhet eller hälsa räknas till våld, både fysiska och psykiska aktioner.
  • Exempel på våld mot äldre personer är bland annat ekonomiskt utnyttjande, sexuellt utnyttjande, försummande av vård och hjälp.
  • Även aktioner som kränker personens rättigheter och människovärde räknas till våld. Dålig och oetisk vård är också en kränkning av den äldres rättigheter.
  • Också samhället gör sig skyldigt till våld mot äldre om de äldre nekas service eller diskrimineras.
  • Telefonlinjen till Föreningen för skyddshem för äldre betjänar tisdagar och torsdagar klockan 12–15 på numret 0800-06776.

    Källa: Föreningen för skyddshem för äldre

Skam hindrar öppet samtal

Speciellt tabubelagt är värre former av fysiskt våld eller sexuellt utnyttjande, framför allt då förövaren ofta är en närstående person. Lättare, men inte lätt, att prata om är olika former av ekonomiskt utnyttjande.

– De mest typiska samtalen vi får berör ekonomi, men många gånger kommer det fram allt möjligt annat allvarligt också. Det verkar vara lättare att börja i den ändan.

Officiellt existerar problemet knappt, en stor del – kanske rentav en majoritet – av fallen hamnar utanför brottstatistiken.

– Även om det inte gör saken mer acceptabel så är att behandla någon illa inte alltid samma sak som ett brott. Brottsstatistiken visar bara de fall som uppfyller brottsnormerna och som kommer till polisens kännedom. Vi vet om många fall där problemet uppfyller kriterier för ett brott, men där man återtagit åtalet.

Offren upplever ofta starka känslor av skam och rädsla. Fysiskt våld utförs ofta av en äkta hälft eller vuxna barn.

– En gammal människa är bräcklig redan sedan tidigare. Att på äldre dagar gå igenom en skilsmässa eller plötsligt börja leva ensam kan kännas oöverkomligt stort, säger Rikkinen.

Rånad på promenaden

På äldreboendet Leschehemmet bor Rabbe Wallgren sedan ett och halvt år tillbaka. Med hjälp av rollatorn håller han sig fortfarande aktiv och tar gärna en promenad i kvarteren. Det var på en eftermiddagspromenad för ett år sedan han blev av med sin guldring strax intill Johanneskyrkan.

– Det var två kvinnor som kom emot mig och började visa ett kort rakt vid mitt ansikte. Jag sa nej, nej att jag inte ska ha det och viftade bort det med handen. Jag hade en bred guldring på fingret som de då for i väg med. Det var obehagligt, säger Wallgren.

I det fallet var förövarna okända från förut, men en av hans grannar på äldreboendet har fått erfara psykiskt våld. En anhörig ringer och kräver pengar av henne och har upprepade gånger försökt ta sig in på hemmet trots att hon nekats tillträde dit. Med både stenmur runt hemmet, snabbanträffbara väktare och kameraövervakning försöker personalen trygga invånarna.

Polishögskolans siffror visar att det totala antalet brott mot äldre personer, såsom misshandel, stölder och häleri, inte överskrider 10 000 per år, men allt tyder på att mörkertalet är betydande. Även om det Rabbe Wallgren råkade ut är ett tydligt brott, gjorde han aldrig en polisanmälan om saken. Även en europeisk forskning om våld mot äldre från 2010 antyder det.

Specialforskare Minna-Liisa Luoma som på THL arbetade med forskningen berättar att mer än en av fyra äldre har upplevt våld i någon form. Av dessa hade inte ens hälften berättat för någon om det.

– Att problemet är så här omfattande överraskade oss, säger Luoma.

Den vanligaste formen av våld man upplevt var psykiskt, som drabbat runt en av fem av de svarande. Fem procent hade upplevt sexuellt våld, vilket i den europeiska undersökningen var den högsta siffran ett land hade.

Vad tror du det här kan bero på?

– Den finska våldsprofilen är jämfört med de andra länderna grövre. Till den profilen hör också sexuellt våld. Så är vi också känsligare för kvinnors rättigheter och är kanske något snabbare att säga till om den här typen av våld.

Den europeiska forskningen inbegrep inte män, men enligt både Luoma och Rikkinen förekommer våld även mot äldre män. Enligt Rikkinen kommer det in en del samtal av män, trots att majoriteten av dem som ringer är kvinnor. Luoma efterlyser mer forskning.

– Vi vet att problemet existerar även bland män, men inte i vilken omfattning eller om det skiljer sig från den typ av våld kvinnorna utsätts för, säger Luoma.