Middag i vitt i München. EPA/MARC MUELLER

Elegant i vitt under stjärnorna

År 1988 återvände fransmannen François Pasquier från en lång utomlandsvistelse och bestämde sig för att arrangera en middagsbjudning för sina vänner.

Så många ville delta att han bestämde sig för att ordna supén utomhus i Paris, sommaren stod i full blom då. Gästerna skulle alla ta med sig en vän och klä sig i vitt, på så sätt skulle middagsgänget identifiera varandra.

Kvällen blev en succé och etablerades snabbt som konceptet Dîner en blanc (Middag i vitt). Under 25 år har middagen vuxit exponentiellt och i år avnjöt 11 000 finsmakande fransmän sin mat vid Eiffeltornets fot. Från Paris har middagen spridit sig till 40 städer över fem kontinenter. På torsdag nästa vecka arrangeras Skandinaviens första Dîner en blanc i Stockholm. Platsen förblir alltid hemlig till sista sekunden. Strikt etikett råder. Det här är ingen sunkig parkpicknick på filtar. Gästerna ombes klä sig elegant i vitt från topp till tå, äta gourmetmat från medhavd porslinsservis på vit bordduk.

Den senaste tiden känns det som om Helsingfors varit allt snabbare på att anamma nya trender och ordna evenemang, vilket Kallio Block Party är ett ypperligt exempel på. Middagen i vitt har ändå inte nått oss.

Men samma dag som den första Dîner en blanc går av stapeln i Stockholm har Helsingforsborna en chans att pröva på något liknande. Jippot Middag under Helsingfors himmel (Illallinen Helsingin taivaan alla) går ut på att man dinerar på en offentlig plats under stjärnorna. Lika snofsigt och officiellt som Dîner en blanc är det förvisso inte, men å andra sidan är det fritt fram att själv göra upp spelregler för dukningen.

Tanken är att man anmäler sitt bord på evenemangets webbsida och bjuder in sina vänner. Men varför inte lämna några tomma platser och välkomna nya ansikten i sällskapet? Sensommarnätter är som gjorda för stiftandet av nya bekantskaper och absurditeten i situationen är ett givet "isbrytande" samtalsämne.