Foto: AFP / Lehtikuva

ECB-chefen öppen för räntesänkning

Räkna med rekordlåg ECB-ränta en lång tid framöver. Eller till och med en sänkning, är budskapet från ECB-chefen Mario Draghi.

Beskedet kom efter ett räntemöte där bankens styrränta lämnades oförändrad på 0,5 procent.

Spekulationer om att ECB skulle vara på väg att höja styrräntan saknar grund, förklarade Draghi på en presskonferens efter det väntade och enhälligt fattade beskedet.

ECB sänkte så sent som i maj styrräntan med 0,25 procentenheter till 0,5 procent och började samtidigt redovisa en tydligare prognos för den framtida räntebanan. Enligt denna kommer några räntehöjningar inte förrän tidigast en bit in i 2014.

Draghi var på presskonferensen efter räntebeskedet noga med att peka på att det finns risker på nedåtsidan för prognosen om en ekonomisk återhämtning.

- Arbetsmarknaden är fortsatt svag. Men ser vi framåt på resten av året och 2014, borde euroområdet dra nytta av en gradvis återhämtning i global efterfrågan, sade han.

Han varnade även för oväntat svag inhemsk och global efterfrågan och följderna av otillräckliga strukturreformer i medlemsländerna.

Draghi passade även på att flagga för ett förslag om offentliga mötesprotokoll senare i år. Han sade sig förespråka ökad öppenhet, men tillade att detta inte får inverka negativt på enskilda ECB-medlemmars oberoende.