Richard Armstrong (på bild) och Ari Wiseman från Guggenheimstiftelsen vill träffa ministrar i Helsingfors nästa vecka. Foto: Hbl-arkiv.

Guggenheim siktar in sig på nyckelministrar

Guggenheimstiftelsens ledarduo Ari Wiseman och Richard Armstrong kommer nästa vecka till Helsingfors. De har bett om audiens hos regeringspartiernas ordförande, men åtminstone statsminister Jyrki Katainen har inte tid för Guggenheim.

– Vi har inget sådant möte inprickat och det finns heller ingen chans att få in ett sådant möte mera, säger statsministerns sekreterare Ilse Mattlin.

Finansminister Jutta Urpilainens (SDP) och försvarsminister Carl Haglunds (SFP) respektive staber bekräftar att Guggenheim bett om möten, men ministrarna har ännu inte tagit ställning till stiftelsens begäran.

Guggenheimstiftelsen bekräftade i går Yles uppgifter om att dess representanter är på väg till Helsingfors, men de ville inte uppge exakt tidpunkt. Stiftelsen har dock bett om att få träffa de centrala regeringsmedlemmarna nästa vecka.

Nytt förslag

Det är känt att Helsingfors stad väntar sig att Guggenheimstiftelsen kommer med ett nytt förslag om placering av ett framtida museum.

Helsingin Sanomat hävdade nyligen att Hagnäs och området kring Olympiaterminalen nämnts som alternativ till Skatudden.

Stiftelsens Helsingforsprojekt stupade för ett drygt år sedan i stadsstyrelsen där samlingspartiet och en majoritet av SFP-gruppen stödde förslaget.

En majoritet av vänsterpartiernas och de grönas representanter sade nej till planerna, som starkt förespråkades av stadsdirektör Jussi Pajunen.

Stadsfullmäktiges ordförande Mari Puoskari och biträdande stadsdirektör Ritva Viljanen har bjudit in ett antal ett antal personer med inflytande i konstpolitiken till diskussion om Guggenheimprojektet nu i augusti. Till de inbjudna hör Thomas Wallgren, som bland annat är ordförande för direktionen för Helsingfors konstmuseum, och Pilvi Kalhama, chef för Emma, moderna museet i Esbo. Också Checkpoint Helsinkis verksamhetsledare Tiina Erkintalo har inbjudits.

Hemlighetsmakeri

Stadsdirektör Pajunen avböjde i går att kommentera Guggenheims nya offensiv med hänvisning till att han är på semester. Pajunen har tidigare bekräftat att han träffat museets representanter också efter stadsstyrelsens negativa beslut. Stiftelsens representanter lär i all tysthet ha träffat ett antal centrala lokalpolitiker i februari i år.

Även om stiftelsen verkar ha modifierat sina krav och förslag tummar man tydligen inte heller nu på att allt helst ska ske utan allmänhetens insyn.

Stiftelsen har officiellt hållit fast vid att Helsingfors vore en av de bästa platserna för grundandet av ett nytt Guggenheimmuseum och att ett sådant skulle vara till nytta för staden, Finland och Guggenheim. Stiftelsen hänvisar gärna till Finlands "rika" konst- och designtraditioner och det geografiska läget mellan öst och väst när man på nytt säljer in projektet.

Guggenheims nya lobbningsverksamhet sparkade genast i gång kritikerna. Måndagsklubben som dras av Yrjö Hakanen och Irene Auer inbjuder till kritisk debatt på måndag.