Med anspelning på Robert Mugabes höga ålder har MDC-anhängare på sina valmöten slagordet "89, 90, Game Over", rapporterar Reuters från Harare. Foto: EPA / Aaron Ufumeli

Mugabes val: Vinna eller dö kämpande

Det har kallats för Robert Mugabes sista fajt när Zimbabwe går till valurnorna i dag. Många befarar våld när den forne revolutions-­ hjälten försöker behålla makten.

– Zanu-Pf har inte vunnit ett fritt val på trettio år och ändå styr Robert Mugabe Zimbabwe, säger Morgan Tsvangirai, oppositionsledare för Rörelsen för demokratisk förändring (MDC) under ett valmöte.

Han om någon borde känna sig bitter.

2007 arresterades och misshandlades han svårt av Mugabes säkerhetsstyrkor. Året därpå vann Tsvangirai första omgången i valet men resultatet trollades bort av Mugabe i andra omgången genom fusk och våldsamheter.

200 människor miste livet då MDC-anhängare mördades och partiets lokaler förstördes.Krisen löstes med en sorts maktdelning där Tsvangirai utnämndes till premiärminister, och en ny konstitution drogs upp av de tre största partierna. Reformen godkändes i maj i år av Mugabe, som snabbt utlyste val.

Få chanser till fria val

Inför det här valet har Tsvangirai, som mest varit premiärminister på pappret och haft lite att säga till om, protesterat att det knappast kommer bli ett fritt val då kampanjtiden varit så kort. Han har ändå valt att ställa upp, trots att reformerna borde ha implementerats före valet.

Oppositionsledaren får medhåll av Piers Pigou, expert på södra Afrika vid International Crisis Group.

– Villkoren för fritt och rättvist röstande existerar inte, men det betyder inte att valet inte kan genomföras relativt lugnt och organiserat, säger han till Hbl.

Skämtande Mugabe

Det finns ändå ljuspunkter inför dagens röstande. Under kampanjandet har den 89-årige Mugabe ändrat framtoning och verkat nästan avslappnad och upplivad.

Borta är de vanliga litaniorna om att "Zanu-PF måste skapa rädsla i den vite mannens hjärta" och att "bara en död imperalist är en god imperalist".

Reformen innehåller också flera punkter i rätt riktning med en Bill of Rights, en rättighetsförklaring, och införda begränsningar av presidentämbetet.

Gynnade makteliten

Mugabe har blivit alltmer diktatorisk under sitt styre sedan han tog makten 1980, först som premiärminister och sedan som president. Under nittiotalet genomfördes flera radikala beslut om jordreformer där mark togs från vita jordbrukare och delades till svarta, varav största delen hamnade i maktelitens fickor.

Detta ledde till en ekonomikollaps och superinflation som Zimbabwe fortfarande inte kommit ur.

Mugabe hamnade på västmakternas dåliga lista och investeringarna försvann.

Valet i dag kan ändra Mugabes pariastatus, men då måste observatörsstyrkorna från Afrikanska unionen (AU) och SADC, en organisation för södra Afrikas utvecklingsländer, godkänna röstandet.

Något som Mugabe nästan tar för givet då både AU och SADC visat sig vara ganska opålitliga valobservatörer.

Därav kanske Mugabes avslappnade kampanjande.

– Godkänns valet även av Väst finns det stora chanser att de internationella relationerna tinar upp och för möjligheter till nya lån, säger Pigou.

Sedan årsskiftet har hela ekonomin stannat upp och alla inväntar valresultatet.

Många zimbabwier är trötta på Mugabe, flera generationer har aldrig haft en annan ledare, men det finns ändå delade känslor.

– Vi är dödströtta på den gamla mannen, säger Phelisian Chikovo vid ett MDC-möte till Reuters, men tillägger:

– Mugabe var vår ledare under revolutionen så vi vill inte sätta honom i fängelse.

Pigou menar att det farligaste scenariot vore en valförlust redan i första omgången för Zanu-PF, vilket skulle kunna leda till våldsamheter.

En valseger för Mugabe skulle också kunna ge honom en möjlighet till en oblodig sorti från politiken och för en ny generation Zanu-PF-ledare att ta över, även om få tror att han någonsin kommer lämna över makten frivilligt.

– Det är vinna eller dö kämpande, har Mugabe sagt under valrörelsen.

De hetaste namnen som tronföljare är Joice Mujuru, som varit vicepresident sedan 2004, och Emmerson Mnangagwa, utpekad som ansvarig för etnisk rensning på 80-talet och sedan 2009 försvarsminister.