Foto: Benjamin Suomela

Google tar ner miljontals länkar

Sedan januari i år har Google plockat bort länkar till omkring 100 miljoner webbsidor på uppmaning av film- och musikbranschen. Också finska företag har skickat tio­tusentals uppmaningar, framgår det ur Googles rapporter.

Sökmotorn Google har sedan några år tillbaka som praxis att ta ner länkar på uppfordran av upphovsrättsinnehavare och deras representanter. Bara sedan januari har Google plockat bort kring 100 miljoner länkar ur sitt index på webbsidor. Det är dubbelt så många som under hela fjolåret, berättar BBC.

– Vi skickar sedan slutet på förra året regelbundet in uppmaningar till Google, säger Antti Kotilainen på Upphovsrättens informations- och övervakningscentral rf (TTVK).

16 000 uppmaningar i år

Enligt siffror från Google har TTVK, som representerar den fin­länds­ka musikbranschen, i år skickat in drygt 16 000 uppmaningar. På andra plats bland de finländska aktörerna kommer Nordisk Film Dis­tribution Finland, som via det brittiska företaget Muso skickat in drygt 10 000 uppmaningar.

– Det här är en gradvis utveckling som är väntad. Först utvecklade Google rutiner för att på begäran ta bort material från Youtube och efter hand införs samma metoder för webbsökresultat, säger Rasmus Fleischer som är samtidshistoriker med specialisering på upphovsrättsfrågor på Södertörns högskola.

Automatiskt system

Antti Kotilainen berättar att uppmaningarna skickas in via ett automatiskt system.

– Vi använder sökrobotar för att hitta länkarna vi vill komma åt. Sedan har Google ett verktyg som tillåter oss att mata in länkarna direkt.

De två sidor som TTVK oftast prickat är filestube.com och torrentz.eu. Bägge två är metasöktjänster som sammanställer länkar från andra uppladdnings- och P2P-sidor.

– För musik är torrent-sidorna fortfarande viktigast medan strömningstjänster håller på att ta över för film, förklarar Kotilainen.

Problematisk praxis

De flesta uppmaningar från upphovsrättsinnehavare godtas på rak arm av Google, utan verifiering, skriver BBC.

Ville Oksanen, vice ordförande för yttrandefrihetsorganisationen Electronic Frontier Finland (EFFI), tycker att förfaringssättet är ytterst problematiskt.

– Datorer är dåliga på rättslig analys. De bedömer sidorna och filerna utifrån deras namn och den miljö där de framkommer. Konsekvensen är att Google tar ner filer och sidor som upphovsrättsinnehavarna inte har några rättigheter över, säger Oksanen som också är en av initiativtagarna till det nyss godkända medborgarinitiativet om en ändring av upphovsrättslagen.

Oksanen tycker att upphovsrättsorganisationerna och Google skapar ett slags censursystem.

– När systemet väl finns så kan det också användas i andra syften.

Som exempel nämner Oksanen flygolyckan i San Francisco i somras. En amerikansk televisionskanal publicerade av misstag ett rasistiskt skämt med felaktiga namn på den sydkoreanska besättningen.

– Kanalen försökte hindra nyheten från att spridas på Google genom att hävda sin upphovsrätt till den, säger Oksanen.

Rasmus Fleischer uppmanar också att sätta Googles förfarande i ett större nätpolitiskt sammanhang.

– Konkurrenter som Bing eller Yahoo agerar likadant som Google eller kommer att göra det i längden. Därför är det viktigt att fundera över alternativ till sökning för att orientera sig på nätet. Länkar kan spridas på så många andra sätt.

 

FAKTA
Indexering
  • Varje sökmotor bygger på ett index av materialet som sökmotorn skall genomsöka.
  • Strikt taget är en fildelningssida såsom The Pirate Bay lika mycket en sökmotor som Google. Fildelningssajterna indexerar torrent-filer medan Google indexerar webbsidor.
  • Bland webbsidorna som Google indexerar kan det finnas sidor med uppladdat piratmaterial eller sidor som länkar vidare till piratmaterial.
  • Googles index bygger på algoritmen Pagerank. Pagerank använder olika "signaler" för att ge varje webbsida ett värde. Bland de viktigaste signalerna är antalet andra webbsidor som länkar till den indexerade sidan. Dessutom använder Google sedan 2009 personlig information från användarnas webbläsare och Google-konton för att avgöra vilka sidor som är relevanta för användaren ifråga.

Kommersiell prioritering

Kotilainen ser däremot inga problem i det nuvarande systemet. Tvärtom skulle han vilja att Google åtgärdar piratmaterial ännu hårdare.

– Google borde prioritera lagliga sökresultat och städa bort piratsidor, föreslår Kotilainen. Han vill inte ange hur man i praktiken skulle gå till väga för att göra skillnad mellan olika sökresultat.

Oksanen tycker däremot att förslaget är omöjligt att förverkliga på ett rättvist sätt.

– Det är ett mycket dåligt förslag som skulle ge en betydande fördel för marknadsledarna inom olika branscher, säger Oksanen.

Oksanen påpekar att TTVK tidigare vägrat skicka uppmaningar till fildelningstjänster om att ta ner upphovsrättsskyddat material. I stället har organisationen aggressivt drivit på hårda rättsliga straff för tjänsternas administratörer.

– Det är intressant att man nu med Google vänder kappan efter vinden.

Läs Googles rapport här.