Foto: Ksf-arkiv

Så gör du bästa antikfynden

Semesternöje för många är att köra runt och jaga efter antikt och begagnat. I varje lada finns en loppmarknad, i varje sommarstad en auktion. – Att handla med hjärtat är inte så dumt som det kan låta, säger inredaren Marie-Louise Douglas som skrivit en bok om konsten att fynda på auktion.

Det är juli och högtryck i loppislador och på antikauktioner. Kanske beror det på vädret. Kanske beror det på att vi känner oss miljömedvetna när vi återanvänder gamla grejer och duktiga när vi köper saker till låga priser.

Det senaste decenniet har intresset för att handla gamla saker ökat enormt. Det har gjort det svårare att hitta dyrgripar och priserna har skjutit i höjden. Men det är ändå värt att hålla drömmen vid liv.

– Ja! Det går fortfarande att fynda. Men då måste man ha tajmning, säger den svenska inredaren och antikälskaren Marie-Louise Douglas, författare till boken Med känsla för antikt.

Vad är fynd?

Men först behöver man fundera på vad ett fynd egentligen innebär. Det är inte alltid priset som är avgörande.

– Det händer att folk kommer hem med saker som de trodde var gamla och i originalskick och upptäcker att de inte är det. Det gäller att vara påläst. Men tycker du om ditt köp så spelar det ingen roll. Då är det helt okej. Att handla med hjärtat är inte så dumt som det kan låta.

Rätt tidpunkt

Sedan är det viktigt att tänka på var och när man ger sig ut för att fynda. Hos en antikhandlare gör man ett säkrare köp. Där är möbeln oftast i gott skick, kanske finns det en känd historia, så kallad proveniens, och det går att få äkthetsintyg. Ibland finns det till och med ångervecka.

Loppmarknader och bondauktioner är mer osäkra men kan å andra sidan kännas mer spontana och vara ett nöje i sig. Och så är det tidpunkten.

– Enkla knep att tänka på är när på dagen du ger dig in i en nätauktion, eller vilken tid du anländer till gårdsloppiset. Det kan vara avgörande. Är du först på gården är det inte utplockat. Är du ute på nätet på morgonkvisten kan du hitta godbitar innan andra vaknat. Vilken veckodag det är spelar också roll.

Handla lokalt

Tillgång och efterfrågan sätter priserna, den som vill ha något lokaltypiskt gör klokt i att söka sig till ursprungstrakterna. Där finns det oftast fler exemplar och då går priserna ned.

– Mitt budskap till dem som är intresserade av att handla antikt och kuriosa är att det inte behövs massor av pengar. Tvärtom. Det är snarare att tänka ekonomiskt och ekologiskt.

Marie-Louise påpekar att det ofta lönar sig att ta en sväng till en auktion innan man köper nytillverkat på möbelvaruhusen.

– Det är där man hittar saker som har en historia och i vackert slitna material. Det är det som gör hemmet personligt. Givetvis ska man blanda med nytt, men då ska det vara saker av god kvalitet. Det är sådant som blir framtidens antikviteter, säger Marie-Louise Douglas.