Skärmavbild från Youtube.

Fläskätande sexbloggare åtalade i Malaysia

I går släpptes två pilska malaysiska ungdomar mot borgen i väntan på rättegång. Deras brott är en serie sexbloggar där de har fotat sig själva och lagt upp bilderna på Facebook och Tumblr.

De har också startat en egen kanal på Youtube som de kallar "Sexcussions". I jämförelse med den porrfilm som massproduceras på Hollywoods bakgator ligger paret Alvin Tans och Vivian Lees filmkonster mer åt fnisshållet. Porr är förbjudet i det strikt konservativa Malaysia som styrts av samma muslimska parti sedan 1957.

Bloggarna togs ner förra året efter påtryckningar från föräldrarna, då hade juriststudenten Tan, 25, redan hunnit bli relegerad från ett universitet i Singapore. Men det narcissistiska paret måste ha saknat all medial uppmärksamhet eftersom de för två veckor sedan lade ut ännu en bild. Denna gång behöll de kläderna på men ses leende äta den kinesiska rätten bak kut teh, en kryddig fläskgryta, samtidigt som de önskar "glad ramadan". I ena hörnet av fotot finns en logotyp för halalstämpel.

Det är svårt att säga om det är ett oskyldigt pojk- och flickstreck, eller bara utslag av torr humor, men säkert har bloggparet "Alvivi" förstått att tilltaget skulle reta gallfeber på den muslimska malaj-majoriteten.

Trots att Malaysia är en relativt stabil demokrati och ett diversifierat samhälle finns det stora inskränkningar i pressfriheten. Om ungdomarna fälls riskerar de dryga böter samt fem år i fängelse.

Eric Paulsen, jurist och grundare av organisationen Lawyers for Liberty, menar att skandalen måste ses i en kontext till den högst politiserade debatt som förs i Malaysia. Tan och Lee tillhör den kinesiska minoriteten som utgör runt en femtedel av befolkningen.

Valet i maj där premiärminister Najib Razak och Barisan Na­sional (BN) vann med en hårsmån var kanske det hårdaste sedan självständigheten. Anklagelser om partiets manipulering av valdistrikt och rösträkningsfusk har lämnat en bitter eftersmak hos oppositionen och delat landet.

Paulsen ser myndigheternas hårda linje mot sexbloggarna som ett sätt att trycka ner oppositionen. De flesta malaysiska kineser röstade mot det styrande muslimska partiet.

Paulsen, som också har kinesisk bakgrund, säger att minoriteten har hållit låg profil trots att en stor del av den malaysiska ekonomin kontrolleras av kineser. Att sedan staten Kina fört en ganska aggressiv landpolitik mot flera sydostasiatiska länder har inte påverkat stämningarna, men han erkänner att de malaysiska kineserna har skakats av rasupploppen i Indonesien och på andra platser där många kineser i diaspora har dödats.

Men Malaysia är relativt modernt, tycker Paulsen, och som kines känner han ingen större oro. Diskrimineringen är mer subtil och exkluderande. Ett exempel som retat många unga är att nästan inga kineser antas till de statliga universiteten utan de måste söka sig utomlands.

Huruvida det rosenkindade paret Alvivi hade större ambitioner i sina provokationer än att bara kittla sina läsares fantasier, eller testa gränserna för yttrandefriheten, har de inte uttalat sig om, men deras ganska torftiga sexbilder har blivit storpolitik.

Eller som Tan uttryckte det när pressen frågade honom om fläskfotot på ramadan.

– Ingen aning ... bara ett skämt ... antar jag.