Street Gastro lockar turister. Foto: Jannica Luoto

Färsk lunch ur luckan

De mobila kafé- och restaurangbilarna har kommit och gått i Helsingfors. Den här sommaren är det kryddigt mexikansk och snitsiga smörgåsar som serveras ur gatuköken.

Nina och Juha Mikkola från Kyrkslätt står och spanar in menyn vid Tortilla House i Kampen. Beslutet fattas snabbt – det blir tacos med långkokt griskött.

– Den smakar bra. Men jag väntar ännu på kycklingalternativet, den har inte ännu kommit till försäljning, säger hon besviket.

Jyrki Karumo som är en av ägarna förklarar att den grillade hönan snart är på väg, bara de hittar på ett vettigt sätt att hålla det färdigstekta köttet fräscht.

– På grund av hygienskäl kan man inte riktigt handskas med rå kyckling här, säger han och nickar mot den långsmala köksdisken inne i lastbilen.

Reglerna för att sälja livsmedel och att ansöka om lov att öppna ett gatukök – speciellt ett portabelt – är strikta. Det hänger inte bara på hygien, utan också på vad tjänstemännen tycker passar in i gatubilden. Tortilla House får till exempel inte ha en upphöjning vid kassan så att man inte skulle behöva sträcka sig upp för att betala.

Den från tidigare år bekanta kafébilen Camionette finns i år inte i gatubilden i Helsingfors, däremot har den omdiskuterade crêpevagnen La Crêperie Tram Café en plats vid Gamla Studenthuset. Trots stadens ökända byråkrati tycker Karumo att ansökningsprocessen har förlöpt bra. Förutom att ägarna Jyrki Karumo, Visa Vuorimo och Annika Saarinen gärna slagit upp luckan tidigare – nu fick de vänta en och en halv månad.

– Vi fick svaret gällande konkurrensutsättningen av Helsingfors Stad först i början av juli, berättar Karumo.

En långvarig dröm

Beslutet att sälja mexikansk mat ur en lastbil i centrala Helsingfors fattades efter några dagars fundering i maj. Då hade de tre ägarna precis blivit snuvade på en lokal de spanat in för att öppna en mexikansk restaurang.

– Recept och allt var klart, men vi hade inget ställe att vara på, säger Karumo.

I stället för att vänta tills en ny fastighet uppenbarar sig bestämde sig ägarna för att testköra sin restaurangidé under sommaren. Responsen har varit över förväntningarna.

– Måndag kväll för två veckor sedan hade vi fyrtio kunder under en timme, det var en massa folk i rörelse, säger Karumo nöjt.

"Vi slog ihop våra tre kloka huvuden och det blev startskottet."

Gatuköket som bjuder på sallad, burritos eller tacos med olika fyllningar gör sin salsa själva, och när tortillapressen blir godkänd av tullen blir det också handgjorda tortillor utan tillsatsämnen på menyn.

Med Storkyrkan som bakgrund

Där Tortilla House står ensamt vid en livlig korsning är gatuköket Street Gastro mitt i det vackraste av historiska Helsingfors, precis invid Salutorget och med Stadshuset bakom sig. Turisterna svärmar kring Jouni Ukkonen och Kalle Karumaa som står och fyller lyxsmörgåsar i takt till reggaemelodier. Vagnen som hittades i Tyskland har blivit rejält uppiffad och prydd med örtkrukor.

– Vi har burit på idén redan länge. Vi slog ihop våra tre kloka huvuden och det blev startskottet. Det saknas den här typens gatukök i Finland, säger Ukkonen medan han serverar kunder.

De tre kloka huvudena är kockarna Jouni Ukkonen, Pasi Hassinen och Pertti Kallioinen som tävlade i den senaste Top Chef Finland-tävlingen.

– Vi har alla bakgrund i lyxrestauranger och vi ville göra något mer avslappnat, berättar Ukkonen.

Lyxigheten finns starkt kvar: allt från brödet till pommes fritt görs av köksmästarna. På menyn som varierar från vecka till vecka hittas varmrökt lax, grekisk feta, revbensspjäll och andra gourmetingredienser.

Tyvärr saknas ett ställe att sitta och äta på både hos Tortilla House och Street Gastro. Förklaringen är enkel – för det behöver man tillstånd för uteservering.

– Torgkvarteret som vi hyr av fick ett tillstånd, men det gick till Bryggeriet, säger Ukkonen, och syftar på restaurangen på innergården vid Sofiagatan.