9 700 kilometer. Så långt har svenske Lars-Erik Frödeberg kommit på sitt livsäventyr. Foto: Karl Vilhjálmsson

”Galen svensk” trampar jorden runt

Lars-Erik Frödeberg älskar Europas vägar. Trots att han nött dem som lastbilschaufför i nästan 40 år har han inte fått nog. Nu byter svensken ratten mot cykelstyret för att under tio år trampa runt hela världen längs med kusterna.

Utbrändheten blev en nystart för Lars-Erik Frödeberg. Han sade upp sig från jobbet som lastbilschaufför och två månader senare stod han återigen redo att trampa ner pedalen på Europas vägar för sitt livs längsta resa. Den här gången gör han det för egen maskin. I går övernattade han på campingplatsen i Rastböle i Helsingfors varifrån äventyret fortsätter mot Ryssland och Baltikum.

– Det känns jättebra, jag ångrar det inte för en sekund, säger han medan han lyfter upp den 70 kilogram tunga packningen på cykeln för 136:e gången.

Resan började i nordnorska Kirkenes för nästan exakt ett år sedan. Nu, drygt 9 700 kilometer senare, har Frödeberg klarat av fem procent av den drygt 200 000 kilometer långa sträckan längs med världens kuster. I praktiken betyder det att han avverkat den norska, svenska och finska kusten.

Förutom möten med nya människor och andra kulturer är målet också att samla in pengar för Cancerfonden i Sverige. Anledningen till att Frödeberg valde just Cancerfonden var att flera av hans vänner drabbats av sjukdomen.

Tioårigt projekt
  • Nästa etapp går genom Ryssland ner mot Baltikum och längs med Östersjön mot Medelhavet. Enligt planen ska han vara i Spanien kring jul.
  • Därefter siktar Frödeberg på att cykla till Turkiet, Syrien och Israel.
  • Sedan följer Afrikas kust mot Arabiska halvön mot Pakistan och Asien
  • Han räknar med att ta båten mellan Sibirien och Alaska.
  • Från Alaska är planen att cykla ner längs med den amerikanska kontinenten.
  • Just nu har Frödeberg samlat in drygt 1 000 euro.

    Fotnot: På bloggen: blogg.madswede.se kan du följa hans resa.

Finns det inget lättare sätt att samla in pengar?

– Ja, det gör det. Men på det här sättet får jag njuta, se nya platser och samla in pengar samtidigt.

Frödebergs plan är att klara av bragden på tio år, men han säger att det inte spelar någon större roll om det drar ut på tiden. Under vintern tog han en månads semester från projektet för att kunna cykla upp mot norr tillsammans med våren.

Om tio år kommer du att vara 74 år, tror du att du kommer att orka hela resan?

– Min kraft växer hela tiden. Jag har varit långtradarchaufför och har inte använt kroppen så mycket. Nu får den stryk men jag får lära mig att inte överskrida min gräns. Jag tar det i min takt.

Mest rädd är Frödeberg för sjukdomar. Men oroliga områden i Mellanöstern och Afrika oroar honom också. Blir det för farligt är han beredd att överge planen på att endast ta sig fram för egen maskin.

– Syrien är jag rädd för, det är ju en riskzon. Men jag har en plan B och C. Antingen cyklar jag in genom Turkiet till Kurdistan ner till Irak eller också får jag ta tjuren vid hornen och ta båten. Jag har helt och hållet ansvar för mig själv.

Hårdbevakad

Tack vare en solpanel på cykeln kan Frödeberg ladda sin mobiltelefon och ringa hem till Göteborg varje dag. Där följer flickvännen noga med hans gps för att kontrollera att allt står sätt till.

– Ser hon att jag inte rör på mig kan hon larma hjälp.

Familjen hemma i Sverige är väl medveten om att deras far uppfyller sin dröm.

– De sade att jag är galen. Men de vet att jag hade ångrat mig om jag inte åkt.