Foto: Centralförbundet för fiskeriförbundet

Ålar får fristad i finska vatten

Finland har många rena sjöar och få invånare som tycker att ål är en delikatess. Därför ser det ljust ut för de närmare 200 000 ålyngel som planteras ut nästa vecka.

På tisdag kommer 197 000 ålyngel med flygfrakt till Helsingfors-Vanda flygplats. En timme senare är de redan på väg till olika vattendrag i södra Finland.

Förhoppningen är att de om tio tjugo år börjar vandringen tillbaka till Sargassohavet och när de väl kommer fram kan bidra till att förstärka den utrotningshotade stammen (se faktarutan).

– Ålen är uthållig. Den verkar klara sig bra här, säger Risto Vesa som är verksamhetsledare på Centralförbundet för fiskerihushållning.

Det beror dels på att det finns många rena vattendrag, dels på att ålen inte fiskas aktivt hos oss.

– Redan på andra sidan Finska viken, i Estland, är den en delikatess. I Centraleuropa, speciellt i Frankrike, är den mycket populär.

Den finländska utplanteringen är den del av den europeiska återhämtningsplanen för ål.

– De första ålarna planterades ut i Finland redan 1920. De senaste åren har det rört sig om ungefär 100 000 yngel per år, säger Vesa.

Ålynglen som planteras ut är fånga­de i floden Severn i England och har hållits i karantän i Sverige. Ynglen är tio centimeter långa och väger endast ett gram. För att känna igen fiskarna senare har de badats två gånger i strontiumklorid, som lämnar märken i ålarnas hörselben.