Protester mot Bulgariens regering i Sofia. Foto: Lehtikuva/AFP/Nicolay Doychinov

Våld skärper krisen i Bulgarien

Kraven på nyval växer i Bulgarien sedan tidigare fredliga demonstrationer urartat i våld i samband med att parlamentsbyggnaden belägrades.

Runt 20 personer behövde sjukhusvård efter oroligheterna i huvudstaden Sofia natten till onsdagen. Andra blev omplåstrade på plats sedan polisen drivit undan de cirka 2 000 demonstranterna för att kunna eskortera de belägrade ut ur byggnaden.

Drygt 100 ministrar, parlamentsledamöter och journalister var instängda i åtta timmar innan polisen fick kontroll över situationen.

– Maffia! Avgå! ropade demonstranterna som rest barrikader av parkbänkar, soptunnor och gatustenar.

De krossade fönster och kastade sten och vattenflaskor mot fordon som användes vid evakueringen.

Dagliga protester

Tusentals bulgarer har samlats i Sofia varje kväll sedan mitten av juni. Demonstranterna protesterar mot fattigdom och korruption, och kräver den nytillträdda regeringens avgång. Fram till tisdagskvällen var protesterna fredliga.

Talmannen Michail Mikov har nu uppmanat parlamentarikerna att stanna hemma tills ordningen har återställts.

Protesterna mot premiärminister Plamen Oresjarskis socialiststödda regering tog fart när en korruptionsanklagad mediemagnat utsågs till säkerhetschef. Många bulgarer såg utnämningen som ett exempel på ljusskygga kopplingar mellan politiker och affärsmän. Utnämningen drogs tillbaka, men protesterna fortsatte.

Reformkrav

Belägringen av parlamentsbyggnaden utlöstes av ett regeringsbeslut om att låna nära 670 miljoner dollar, vilket ökar budgetunderskottet till 2 procent av BNP. Det innebär inget omedelbart hot mot statsfinanserna, men uppfattas av många som att regeringen ökar utgifterna i stället för att Bakgrund

Regeringskrisens bakgrund
  • Den bulgariske premiärministern Bojko Borisovs högerregering avgick i februari.
  • Avgången kom ett knappt halvår före ordinarie val och var ett resultat av utbredda protester mot höjda energipriser.
  • I det nyval som hölls i maj blev det konservativa Gerb på nytt största parti, men fick inte egen majoritet.
  • När Gerb misslyckades med att bilda regering gick turen till Socialistpartiet.
  • Den 29 maj bildades en socialiststödd expertregering, under ledning av den förre socialistiske finansministern Plamen Oresjarski.
  • Regeringen stöds av Socialistpartiet och bulgarienturkarnas parti DPS, som tillsammans har precis hälften av de 240 mandaten i parlamentet. 

genomföra nödvändiga reformer.

Förutom den konservativa oppositionen förespråkar nu även landets två största fackliga organisationer och en socialistisk tidigare utrikesminister att regeringen utlyser nyval.