Sent, men inte för sent. Kampanjen i Berlin. Foto: AFP/Lehtikuva/Johannes Eisele.

Affischkampanj i jakt på nazister

Sjuttio år efter andra världskriget gör nazistjägarna ett kanske sista försök i sitt slag: Med en affischkampanj i tyska städer hoppas man kunna hitta och ställa folk till svars för att de deltog i Förintelsen.

Omkring 2 000 affischer har klistrats upp i större tyska städer av nazistjägarna vid Simon Wiesenthal-centret i Jerusalem. Kampanjen började i tisdags, med ett fasaväckande svartvitt foto från dödslägret Auschwitz-Birkenau och texten "Sent men inte för sent".

Wiesenthal-centret kallar kampanjen Operation sista chansen.

Belöningar

Upp till 25 000 euro (215 000 kronor) har utlysts i belöning för upplysningar som leder till att gamla nazistbrottslingar kan spåras upp och gripas.

- Vi tror att vi kan få tips om personer som tjänstgjorde i dödslägren eller i Einsatzgruppen (mobila mordpatruller) och på sätt få dem inför rätta, säger kampanjens initiativtagare Efraim Zuroff, chef för centret.

Zuroff beräknar att det finns omkring 60 nu levande personer som skulle kunna ställas inför rätta.

Ingen ånger

Han avfärdar synpunkten att de är för gamla och skröpliga för att dras inför skranket.

- Under de 33 år när jag har jagat nazister har jag inte stött på ett enda fall där en nazist har sagt: "Jag är ledsen."

I maj 2011 fälldes den Ukrainafödde förre lägervakten John Demjanjuk. En domstol i München dömde honom till fem års fängelse för att han hjälpte nazisterna att ta livet av nästan 30 000 judar i förintelselägret Sobibor i Polen.

Det öppnade dörren för nya ansträngningar att få andra ställda till svars, säger Zuroff.

Domen byggde på att Demjanjuk var anställd i Sobibor, inte exakt vilka mord han deltog i.

Sänkta beviskrav

fakta
Aktuella nazisträttsfall
  • I Ungern åtalades i juni Laszlo Lajos Csatari, 98 år, för medverkan i deportation av 12 000 ungerska judar till dödslägren. Rättegången ska inledas i september. Den åtalade nekar.
  • I Tyskland greps i maj Hans Lipschis, 93, som anklagas för att ha varit vakt i Auschwitz och delaktig i massmord. Lipschis själv säger att han bara var kock.

Just nu pågår två rättsfall, i Ungern och i Tyskland, mot utpekade: Laszlo Lajos Csatari, 98, och Hans Lipschis, 93.

Målen mot de gamla har väckt debatt. Serge Klarsfeld, också han nazistjägare, säger till nyhetsbyrån AFP att fallen i elfte timmen, byggda på lägre beviskrav som i Demjanjuk-fallet, lämnar en "bitter eftersmak":

- Principen är mer sovjetisk än demokratisk: "Du var i lägret, alltså är du skyldig", säger Klarsfeld och tillägger att det innebär omvänd bevisbörda — de utpekade tvingas bevisa sina oskuld.

Han betonar samtidigt att det tyska rättsväsendet åren efter kriget, när det var lättare att hitta både bevisen och de skyldiga, inte tog sitt ansvar.