Arbetarpartiets ungdomsorganisations ledare Eskil Pedersen och statsminister Jens Stoltenberg vid en minnesceremoni den 22 juli 2013. Foto: AFP/Lehtikuva/Aleksander Andersen.

Två år efter Utöya: Norge minns

Två år har gått sedan terrordåden på Utöya och i Oslos regeringskvarter, som kostade 77 människor livet. Många anser att politisk rasism inte diskuteras tillräckligt mycket i Norge.

Runt om i Norge hedrade man offren vid flera minnesceremonier på måndagen. På kajen i Utvika, med utsikt mot ön Utöya, talade Eskil Pedersen, ledare för Arbeiderpartiets ungdomsförbund. Han vill att den 22 juli i framtiden ska bli en internationell dag då man markerar mot högerextremism — det ideologiska landskap där terroristen Anders Behring Breivik rörde sig.

- Terrordådet var ett angrepp på ett politiskt parti och orsaken till angreppet var motstånd mot vår politik som handlar om mångfald och en mångkulturell gemenskap, sade Pedersen.

Blivit normalt

Svenske Ali Esbati, som lever i Norge, är en av de överlevande från Utøya. Han deltog på måndagen i minnesgudstjänsten i Oslo domkyrka.

- Främlingsfientliga utgångspunkter har rört sig från ytterkanten och blivit normala, i diskussioner som gäller socialpolitik, välfärdsstaten och kriminalitet. Det är många som är ansvariga för det: politiker, medier och alla som bildar opinion, sade han till TT.

Esbati anser att det i dag är få som gör kopplingen mellan vardagsrasism och extrema individer som Breivik och bloggaren Fjordman, vars tankegods utgjorde grunden till Breiviks manifest. Det fanns en öppning för att diskutera detta precis efter Utøya och under rättegången mot Breivik, men den är nu stängd, säger Ali Esbati.

fakta
Terrordåden i Norge
  • Strax före klockan 15.30 fredagen den 22 juli 2011 kom larm om en stor explosion i regeringskvarteret i centrala Oslo.
  • Två timmar senare kom ett nytt larm om att en man klädd som polis sköt ungdomar på Utøya, där Arbeiderpartiets ungdomsförbund AUF höll sommarläger.
  • På Utøya dödades 69 personer, i Oslo åtta.
  • Omkring en timme efter det andra larmet greps Anders Behring Breivik på Utøya.
  • Breivik erkände båda dåden och dömdes 2012 till 21 års förvaring, vilket i förlängningen kan innebära en bokstavlig livstidsdom. 

Etablerat parti

Han tror att det faktum att högerpopulistiska Fremskrittspartiet är ett stort och etablerat parti har spelat stor roll.

- Det är inte så att Fremskrittspartiets utspel har skapat de organiserade islamofobiska miljöerna, men partiet är viktigt för vilken legitimitet tankarna fått i den bredare politiska debatten, säger han.

Vid en minnesstund sade statsminister Jens Stoltenberg att arbetet mot extremism måste göras varje dag för att undanröja grogrunden för terror, och han medgav att han själv skrämdes av extremismen i Europa.

- Vår värdegrund är vårt starkaste försvar mot våld och terror, sade han.