Foto: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Två år sedan Utöya och bomben i Oslo

I dag har det gått två år sedan terrorattacken i Oslo och på Utöya i Norge.

Det var den 22 juli 2011 som Anders Behring Breivik dödade 77 personer. I Oslo dödades åtta personer i en explosion i regeringskvarteret. Sedan tog sig gärningsmannen ut till Utöya där Arbeiderpartiets ungdomsförbund (AUF) höll sommarläger. 69 personer dog på ön.

Breivik låtsades vara polis när han först anlände till ön.

Breivik greps senare på Utöya, men polisen har kritiserats för att det tog så länge för den att ta sig till platsen.

Breivik dömdes 2012 till 21 års förvaring. Han har aldrig bestridit brotten.

Ledaren för Arbeiderpartiets ungdomsförbund AUF, Eskil Pedersen, vill att den 22 juli i framtiden ska bli en internationell dag då man markerar motstånd mot rasism och högerextremism.

Pedersen ser det som naturligt att debatten efter dåden kommit att handla om politik och beredskap, men anser att frågorna om det ideologiska landskap som Anders Behring Breivik rörde sig i inte tagits på tillräckligt allvar av något av de norska partierna.

- Terrordådet var ett angrepp på ett politiskt parti och orsaken till angreppet var motstånd mot vår politik som handlar om mångfald och en mångkulturell gemenskap. Därför måste vi också se den 22 juli i ett politisk sammanhang, säger han.

De allra flesta norrmän har inte blivit mer oroliga för egen del eller för sina anhöriga efter terrorattentaten, visar en undersökning som Norstat gjort för tidningen Vårt Land. En av fem svarar att de blivit mer bekymrade. 59 procent känner inte större oro medan 19 procent svarar "varken eller".

Filosofiprofessorn Arne Johan Vetlesen vid universitetet i Oslo är överraskad över resultatet:

- Jag hade förväntat mig att fler skulle vara mer oroade, säger han enligt NTB.

Orsakerna kan vara att det gått tillräckligt lång tid sedan attentaten för att oron för nya angrepp ska ha avtagit, eller att folk upplever att myndigheterna gör ett bra jobb med övervakningen av extremistiska miljöer, tror Vetlesen.

På måndag högtidlighålls tvåårsdagen av terrordåden över hela Norge.