– Jag kan inte förstå hur man kan bli dubbelbestraffad för ett brott i ett civiliserat samhälle, säger Rabbe Österlund som dömts för skattebrott. Foto: Dan Andersson.

"Enklare att få sju års fängelse"

Skatteförhöjningarna har förstört Rabbe Österlunds liv. Men efter Högsta domstolens nya linje om dubbelbestraffning kan han skicka in en ansökan för att få upprättelse.

Det gick bra för Rabbe Österlund. 2002 sysselsatte hans byggföretag över 200 personer runt om i Finland. För att få tillräckligt med arbetskraft anställde han ryssar och ester.

Men i slutet av året började beställningarna sina. Några månader senare förstod han varför. Skattemyndigheten hade skickat förfrågningar till företagets kunder. Sex poliser väckte honom klockan sex på morgonen och grep honom misstänkt för grovt skattebrott.

Tio år senare har Österlund dömts till två års villkorligt fängelse, skatteförhöjning och straffavgifter som i dag ligger på 324 000 euro. Straffet är ändå betydligt lägre än det åklagaren yrkade på: sju års ovillkorligt fängelse och skatteförhöjningar och böter på över en miljon euro. Han dömdes för att arbetarna inte betalade skatt i Finland. Nu har han tagit ärendet till människorättsdomstolen i Strasbourg.

– Det skulle ha varit enklare att ha fått sju år i fängelse. Jag kommer att vara över åttio år när det där är betalt, säger han.

Österlund är inte ensam. Årligen döms omkring 500 finländare för skattebrott. Men i framtiden blir det förbjudet att döma skattebrottslingar till både skatteförhöjning och straff i domstol. Det är den nya praxisen efter Högsta domstolens färska avgörande (Hbl 17.7).

fakta
Återbrytning
  • Återbrytning är äldre benämning på möjlighet att upphäva eller ändra en dom som inte längre kunde överklagas med hjälp av ordinära rättsmedel. Kallas resning i Sverige.
  • En dom kan återbrytas bland annat om nya bevis uppkommit, om vittnen medvetet ljugit under rättegången eller om nya omständigheter kan åberopas.
  • Ne bis in idem är ett gammalt juridiskt talesätt som uttrycker principen att när en tvist en gång blivit föremål för rättegång och dom får den inte tas upp på nytt.

Skulle Österlund begå samma brott i dag skulle han antingen få skatteförhöjning eller dömas till villkorligt eller ovillkorligt fängelse.

Bakgrunden är att den europeiska människorättsdomstolen 2009 beslöt att skatteförhöjning är ett straff.

I Sverige kom Högsta domstolen i tisdags fram till att tolkningen av domen ska gälla retroaktivt. För att få klarhet i om retroaktiviteten också ska gälla i Finland har statsåklagare Mika Illman skickat in en ansökan om besvärstillstånd till HD för att få ett prejudikat. Att åklagaren ansöker om att domen ska ändras till den åtalades fördel är exceptionellt.

Varför ansöker ni om att domen ska ändras?

– Vi tyckte att det finns skäl för att det är en bred allmän fråga. Det finns många domar som går stick i stäv med HD:s senaste avgörande så frågan är mycket intressant. Det är säkert en hel del människor som sitter och funderar på återbrytning.

Hur många återbrytningar som kunde bli aktuella är ännu oklart, men enligt Illmans grova uppskattning rör det sig kring hundra stycken. En friande dom skulle vara ett argument för att det finns en grund för att återbryta tidigare domar.

Då väntar ett enormt arbete.

– Att det är arbetsdrygt är inget argument för att man inte skulle göra det då HD en gång beslutat så här, säger Illman.

Alla skattebrott omfattas ändå inte av den nya domen, utan endast de som berör privatpersoner och personbolag.

Österlund har redan kontaktats av flera jurister som vill hjälpa honom att återbryta domen. Själv hyser han varken förhoppningar eller farhågor om att domen ska återbrytas. De tio senaste åren har lärt honom att inte hoppas på något.

– Jag skickar nog in en ansökan, det är riktigt klart. Jag har bestämt mig från första början att jag går så långt jag kan. Må vara att jag är dömd i branschen och i min egen by för resten av livet, så att jag ens har ett papper hemma som visar att jag är oskyldig.

Frågan om ekonomisk ersättning har också aktualiserats i samband med HD:s nya linje. Återbryts domarna kan personerna som fått dubbelbestraffning ansöka om ersättning för det lidande den felaktiga domen har orsakat. För ett dygn i fängelset är den normala ersättningen 125 euro.

– Det spelar ingen roll hur mycket ersättning jag får, det är ändå inte tillräckligt för det psykiska fängelse jag haft.

Skatteförhöjningen var den värsta delen av straffet. Företaget gick förlorat och myndigheterna gjorde det omöjligt för honom att starta ett nytt företag samtidigt som rättegångskostnaderna närmade sig 100 000 euro. Många av hans gamla vänner övergav honom. Men tack vare sina goda vänner har han fått jobb.

– Det motsvarar inte den erfarenhet och den kunskap jag har. Om jag hade ett företag skulle jag ha en större chans att betala av skulden.

Den fällande domen innebar inte bara en ekonomisk kris.

– Jag är inte en andra klassens människa utan en tredje eller fjärde klassens människa.

Oavsett vilket svar det än blir har Österlund tappat förtroendet för de finländska myndigheterna.

– Jag har blivit erbjuden jobb i utlandet. Man blir inte ren i det här landet.