Elo motiverar ett enspråkigt land med att hänvisa till Finlands näringsliv Ek, som anser att obligatorisk svenska kan ge vika för andra språkstudier. Foto: Leif Weckström.

Elo diggar invandringspolitiken i USA

Simon Elo, ordförande för Sannfinländska unga, har siktet inställt på EU-valet och anser att moderpartiet borde ha en mycket tydligare EU-linje.

Det är äkta finländsk högsommar på kafé Regatta i Helsingfors, där Simon Elo väljer en glasspinne för att svalka sig några dagar innan det är dags att packa väskorna och åka över Atlanten.

Han ska delta i en månadslång kurs och förkovra sig i USA:s administration, och bekänner att han är intresserad och fascinerad av landet.

– Konservatismen har ju ett visst fotfäste i USA, säger han och skrattar.

Men på bordet ligger Sannfinländska ungas politiska program, som bland annat ifrågasätter mångkulturalism och definierar "den finländska nationella identiteten" som en grundbult. Är inte USA uttryckligen ett mångkulturellt land?

– Ja det är det, men det är fråga om hur man hanterar det. I USA för man fram nationalismen på ett positivt sätt. Alla är amerikaner, sedan kan man vara afroamerikan eller kinesisk amerikan. Medborgarskapet förutsätter ett poängtest och man svär faneden. Medborgarskapet borde vara en belöning för lyckad integration, anser Simon Elo som är för medborgarskapstest också i Finland.

Sannfinländska unga är en relativt ung organisation som i samband med riksdagsvalet fördubblade sitt medlemsantal. De unga ligger närmast den nya flygeln av Sannfinländarna, till skillnad från den äldre del av partiet som har sina rötter i Landsbygdspartiet.

– Men jag högaktar Veikko Vennamo, han var en av de få som vågade ifrågasätta Kekkonen.

profil
Simon Elo
  • Ålder: 27.
  • Bor: Esbo.
  • Familj: hustru och hund
  • Gör: Ledamot i Esbo stadsfullmäktige, ordförande i arbetsförhållande för Sannfinländska unga.
  • Läser: The twilight of Atheism, Alister McGrath.
  • Intressen: Innebandy, historia, videospel, att resa.
  • Politisk förebild: Min namne, Shimon Peres (Israels president), för att han kan förhandla och förnya sig.
  • Vad jag gör om tio år: Nu inriktar jag mig först på Europaparlamentet och senare kan jag tänka mig Finlands riksdag.

Simon Elo har siktet inställt på EU-valet. Själv hade han tippat att Timo Soini också skulle ställa upp, men så blev det inte. Ur ekonomisk synvinkel ser han begränsningar på olika finansinstrument och lånehävstänger som något som kan påverkas på internationell nivå, men motsätter sig annars att EU skulle utvecklas mot en förbundsstat.

Sannfinländska unga är inte en officiell del av partiet. Rollen är ändå klar för Simon Elo – att vara en sten i skon och delvis också kritiker.

Vad kritiserar du själv moderpartiet för?

– Man borde ha en ännu tydligare EU-linje, med till exempel precisa ekonomiska kriterier för ett sådant scenario då Finland borde lämna euron. Aktivare användande av sociala nätverk vore också bra.

I vissa frågor går de unga längre än partiet, till exempel i fråga om värnplikten, där de unga föreslår obligatorisk samhälls- eller militärtjänst för både män och kvinnor.

Går längre med enspråkighet

– Dessutom går vi längre i språkfrågan, och motsätter oss inte bara obligatorisk skolsvenska utan anser att Finland ska ha ett officiellt språk, finska, medan resten är minoritetsspråk, säger Elo i linje med Finskhetsförbundet, där Elo sitter i styrelsen.

Elo verkar alltså se moderpartiets linje, där officiell enspråkighet inte är ett krav, i viss mån som hyck- leri.

– Att lägga ner den obligatoriska svenskan betyder också i praktiken att grunden rämnar för två nationalspråk. Det skulle ge efterdyningar på tjänstemannasvenskan och i förlängningen på möjligheten att upprätthålla två nationalspråk, säger Elo.

Vad anser du då att skulle hända i praktiken med till exempel svenskspråkiga skolor och service?

– Visst kan det fortsätta finnas svenskspråkig undervisning, men jag skulle gärna se att den delar byggnad med den finskspråkiga. Det finns för lite beröringspunkter som det är nu, anser Elo.

Tre saker jag skulle  ändra på:
  • Att amerikanisera den finländska immigrationspolitiken
  • Att stoppa utvecklingen mot en förbundsstat i EU.
  • Att minska ungdomsarbetslösheten.

Han hänvisar till den kommunala självbestämmanderätten och anser att kommunerna själva kunde få bestämma om tvåspråkighet och service om de vill.

Simon Elo är förberedd på att få frågan om de dödshot och den hatretorik som riktas mot finlandssvenskar. Han fördömer hoten, men ifrågasätter också varför han ska avkrävas ett offentligt avståndstagande.

– Om det skulle vara någon inom vår organisation skulle jag förstå varför jag avkrävs ett avståndstagande. Men med någon okänd anonym näthatare skulle ett svar av mig vara som att sänka sig till den nivån och legitimera kopplingen, anser Elo.