Ett flertal av åkturerna är blöta. Bland annat träsksvävarna i Äventyrslandet har vattenbomber som åskådarna kan smälla av medan okända människor åker runt. Foto: Richard Nordgren.

Legoland – byggklossar för "barn" i 45 år

– Titta pappa, allt är av Lego! Valters ögon tindrar av förväntan när han ser sig omkring i nöjesparken Legoland i danska Billund. För en sexåring som gillar att pyssla med klossarna är besöket i Legoland som en tvådagars fest.

När Legos dåvarande ägare Godtfred Kirk Christiansen för ungefär 50 år sedan började bolla idén att skapa en nöjespark baserad på de populära byggklossarna kunde han nog inte i sin vildaste fantasi förutse den enorma succé idén skulle bli. När Legoland 1968 efter fem års planering startade räknade man med 200 000 besökare det första året, 625  000 kom. För 45 år sedan bestod parken av 38 000 kvadratmeter koncentrerat kring miniatyrerna i Miniland och trafikskolan där många barn har fått sina första körlektioner.

– Nu är Legoland 140 000 kvadratmeter och växer hela tiden. Ett av de senaste tillskotten är Polarland med riktiga pingviner, säger Jonas Søndergård som är pr- och presschef för Legoland när vi står vid en annan av nyheterna för i år, Chima-världen.

Bakgrund
60 miljoner legobitar
  • Det största enskilda legobygget är Mount Rushmore där de fyra amerikanska presidenterna består av 1,5 miljoner bitar och 40 000 duplobitar.
  • Den minsta är en duva i Duploland som består av fyra vita legobitar.
  • Om alla legobitar skulle ställas i rad efter varandra så skulle det bli en sträcka på drygt 1 500 kilometer.
  • I Miniland finns 32 stycken båtar och fartyg som seglar cirka 12 000 sjömil (22 200 kilometer) per år.
  • Den största enskilda investeringen i Legolands historia är Polarland som kostade 75 miljoner danska kronor (drygt 10 miljoner euro) att bygga. I Polarland bor 15 stycken Gentoo-pingviner som fick ungar i juni.
  • Resebyrån Matka-Vekka flyger tre gånger i veckan till Billund från Helsingfors. 

Valter surrar som ett bi på blom­ängen när han ska visa alla finesser i en legovärld som hans far inte har en aning om. Mitt i legobygget finns en kupol där han kan stå och titta på berget Cavora ur ett annat perspektiv. Drakar pumpar med vingarna, vulkaner får utbrott och obegripliga figurer med konstiga namn vimlar förbi när sexåringen trycker på knappar, pekar och förklarar omgiven av barn av många olika nationaliteter.

– Fortfarande är det mest danskar, tyskar och svenskar som kommer till Legoland i Billund, säger Søndergård, men antalet finländare ökar hela tiden.

Man behöver inte vara barn, barnslig eller speciellt stor legonörd för att uppskatta legodelen, Miniland, av nöjesparken. Här finns miniatyrer av otaliga städer eller delar av städer som Nyhavn i Köpenhamn, Amsterdam eller en sluss i Göta kanal, en oljeborrningsplattform, rymdskytteln och avfyrningsrampen allt byggt i skala 1:20 eller 1:40.

– Titta där slåss Anakin med Obi-wan Kenobi, skriker sexåringen och hovrar speciellt länge kring scenerna från Star Wars-filmerna som har byggts upp för ett par år sedan.

Smart byggt

Legoland är i praktiken byggt i två delar. Det som är koncentrerat kring klossarna och sedan den mera klassiska nöjesparksdelen. Duplovärlden är för de allra minsta och det klassiska legotåget kör runt Miniland.

– Den där åker jag själv i, säger sexåringen självsäkert och hoppar i en safaribil och åker runt bland elefanter, lejon och strutsar alla byggda av klossarna.

Det smarta är att de flesta av åkturerna är gjorda så att barn, under 120 centimeter, och föräldrar kan åka tillsammans i Duploland, i Miniland och i de olika temadelarna: Piratland, Riddarriket, Äventyrsland, i cowboystaden Legoredo och i Polarlandet.

Vi står och tittar på den första vattenturen vi stöter på – Asgård – som avslutas med ett vattenfall och en jättedusch. Valter tittar upp, trycker ner kepsen på huvudet och nickar.

– Den tar vi, säger Valter.

Turen går runt i en jättelik ring bland vikingar och bestar ur den fornnordiska mytologin ända tills vi segar upp på toppen av vattenfallet och rutschar sedan ner i en enorm vattenkaskad. Det är den svenska pappan som blir genomvåt. Seger för det finländska laget.

Mitt i Piratland finns en jättelik bassäng där sjörövarskepp åker runt utrustade med vattenkanoner. Valter nickar igen. Vi har kollat läget föregående dag och sett att det finns likadana vattenkanoner på land som bemannas både av barn och föräldrar. Skeppet cirklar runt ett vitt fort medan besättningarna och de på landbacken försöker väta ner varandra så mycket det går.

En annan favorit är träsksvävarna i Äventyrslandet som kör runt i hård fart och där det finns "vattenbomber" som man kan detonera från land. Under högsäsong lär vattenbomberna detonera 10 000 gånger per dag.

Dyr mat

Själva inträdet till Legoland är inte speciellt dyrt, ungefär 30 euro för barn och 40 för vuxna per dag, men om man inte gör som de smarta danskarna som kommer in till området med stora picknickkorgar så får man lägga ut en hel del på mat, glass och dricka.

Det samma gäller hotell Legoland där vi bodde. Maten är god och det finns tillräckligt med alternativ för också de kräsnaste barnen, om inte annat så är pommes frites formade som legobitar en succé, men priset avskräcker så mycket att det kan löna sig att traska in till Billunds cent­rum och klämma en pizza på den första pizzerian ni stöter på.

Hotellet i sig själv är värdigt sitt namn eftersom många rum är byggda enligt parkteman och det finns lego att bygga både i rummen och i hotellets andra utrymmen.

Tidigare har Legoland varit en lång utflykt med bil genom Sverige och stora delar av Danmark eller flyg till Köpenhamn men nu arrangeras flygresor direkt till Billund från Helsingfors.

Och legonörd eller inte, alla borde besöka Legoland en gång i sitt liv.

Resan till Legoland och login på hotellet bekostades av resebyrån Matka-Vekka.