HBL/Kristoffer Åberg

Svenska kräftor hotas av pest

Det ser ljust ut för årets kräftfångst. I Sverige hotas kräftfångsten av den pestbärande nordamerikanska marmorkräftan, ännu har den inte påträffats hos oss.

Till skillnad från Finland förväntas kräftorna i Sverige bli färre och dyrare. Fångsten hotas av en ny, pestbärande kräftart, marmorkräftan. Enligt forskare Esa Erkamo på Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet är det fullt möjligt att den kommer att sprida sig också till Finland.

Marmorkräftan är en populär akvariekräfta som förökar sig genom partenogenes, det vill säga asexuellt.

– Människor kan utan att inse det sprida kräftan ut i naturen bara genom att hälla ut akvarievatten, säger Erkamo.

Hittills har man påträffat två fall av kräftpest i Finland. Erkamo påminner att det är förbjudet att flytta kräftor från ett vatten till ett annat. Man ska också desinficera mjärdarna.

– Allra helst ska man använda olika mjärdar för olika vatten.

Mycket påverkar

Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet uppskattar att kräftfångsten kommer att vara på ungefär samma nivå som tidigare år.

Det innebär kring 4-7 miljoner signalkräftor och 1-2 miljoner flodkräftor. Enligt forskare Esa Erkamo finns det ändå många faktorer som kan påverka fångsten.

– På våren fanns det färre små signalkräftor än vanligt, vilket kan begränsa fångsten på hösten. Samtidigt så har kräftan planterats i många sjöräckor, så det finns bara få vatten där det inte finns livsrum för dem.

Det varma vädret i norra Finland, särskilt i Kajanaland där de största kräftbestånden finns, innebär att vi om omkring fem år kan se fram emot en riktigt bra kräftsäsong.

Årlig kräftiver

På Helsingfors kräftrestauranger har man inte märkt att den dåliga ekonomin skulle påverka kräftsuget.

– Vi har fått hyfsat många beställningar, ungefär i stil med tidigare år, säger Janne Engberg på restaurang Boathouse.

Restaurangerna inleder sin kräftsäsong i morgon, då också kräftpriset blir klart.

– Kanske de som bestämt vill ha kräftor vill ha dem oavsett, säger Esa Erkamo.