LEHTIKUVA / Jarno Mela

"Förnya undervisningen"

Den färska undervisningsministern Krista Kiuru (SDP) föreslår lagskärpningar för undervisningen – obligatorisk förskola, förlängd läroplikt, lagstiftning om hur stora skolklasser får vara finns bland recepten.

– Lagen om småbarnsfostran är äldre än jag, det säger väl något om att det är dags att fräscha upp den, säger Krista Kiuru.

Hon flaggar för undervisningens utjämnande effekter i samhället, oroar sig för ökande skillnader i inlärningsresultat och har inte mycket till övers för system där en del skolor blir elitskolor medan andra ses som sämre. Hon är också för obligatorisk förskola.

– Det är visserligen bara två procent av barnen som inte går i förskola, men frågan är om vi ska nöja oss med att nittioåtta procent går i förskolan, eller få med alla. 

Kiuru har under sommaren tagit upp en fråga som med jämna mellanrum väcker debatt, det vill säga att förlänga läroplikten med ett år.

Betyder det att också konceptet med tionde klass borde utvecklas?
– Tanken är inte att förlänga grundskolan, utan att se till att flera börjar på en utbildning efter grundskolan.

Det första året av mellanstadiet skulle alltså omfattas av läroplikt, anser Kiuru och hänvisar till att omkring 110 000 unga vuxna i Finland saknar annan utbildning än grundskola.

– Vad gäller tionde klass återstår att diskutera vilka alla medel som skulle behövas för att uppfylla en längre läroplikt. Tionde klass är en faktor, antingen i nuvarande form eller via andra mjukare former. Det behövs flera alternativ till gymnasium eller yrkesskolor.

Mindre klasser
I samband med den kommande gymnasiereformen ser hon själva undervisningsmetoderna, miljön och skolans förmåga att förbereda elevernas levnadskunskaper i samhället som en knäckfråga.

– Det är också märkligt att det funnits politisk vilja att satsa pengar på morötter för att minska klasstorlekarna, men att man inte kunnat ta steget fullt ut och lagstadga om klassernas storlek, säger Kiuru.

Läs texten i sin helhet på Hbl premium.